Publicerad 2014-05-09

Teemu Selänne och Frederik Andersen glänste för Anaheim.

Anaheim Ducks var pressade att vinna på bortais i morse.

Och det lyckades så in i Norden bra.

Med sex nordbor på isen – där en finländsk veteran och en dansk jätte i målet glänste mest – knäcktes Los Angeles Kings med 3–2.

Efter två raka nederlag hemma i Honda Center i Anaheim hade Ducks ett tungt tryck på sig när den kaliforniska bataljen vände fem mil norrut till Staple Center i Los Angeles.

Kings skulle vid en ny triumf ta en blytung 3–0-ledning i serien.

Men Anaheim – med sex nordiska spelare i laget – ville annat.

Dansk rookie glänste

Coachen Bruce Boudreau gjorde flera ändringar i laget där framför allt målvaktsbytet från Jonas Hiller till danske rookien Frederik Andersen väckte mest uppmärksamhet.

Andersen, som även startade samtliga matcher mot Dallas i föregående runda, var inspirerad. Dansken räddade totalt 22 av de 23 skotten som hemmalaget avlossade innan han skadad lämnade isen halvvägs in i den tredje perioden och ersattes av Hiller.

Corey Perry gav Anaheim ledningen i powerplay i den första perioden och Jeff Carter kvitterade för Los Angeles med ett nästan identiskt mål fem minuter in i den andra.

Selänne bäst på isen

Och sedan slog evigt unge Teemu Selänne, 44 år i juli, in sitt andra mål i matchserien mot Kings.

Förra gången, i den första matchen, blev han rånad på matchhjälterollen efter att Kings Marian Gaborik kvitterade med sju sekunder kvar och också avgjorde i sudden death.

Men i morse fick finländaren, som även blev vald till matchens första stjärna, fira. För Ben Lovejoy satte sista spiken i kistan genom att sätta 3–1 med 2.55 kvar av tredje.

Visserligen reducerade Mike Richards, med en baseballsving, med 31 sekunder kvar. Men därefter kom Kings inte ens in i anfallszon och Anaheim fick sin nödvändiga seger.

Nästa match, också i Los Angeles, spelas på söndag morgon svensk tid.