Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Kokande Hovet kan knäcka Norrena

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-03

Måste undvika kramp och vätskebrist

JÖNKÖPING. Heta Hovet är målvakternas mardröm.

I dag måste Linköpings Fredrik Norrena undvika kramp och vätskebrist i den kokande arenan.

– Han har egna rutiner som han följer väldigt noggrant, säger Lasse Törnholm, lagets fystränare och kostexpert.

Följ ämnen

Scandinavium i Göteborg är sedan länge ökänd för att vara extremt varm.

Men numera räknas Hovet som är den hetaste elitseriearenan.

Hovet är en gammal arena med låg takhöjd. Efter publikboomen i Stockholm är det ofta fullsatt, något det även blir i dagens semifinal mot Linköping.

Kombinationen gör att det blir extremt varmt för spelarna nere på isen.

Extra jobbigt har målvakterna som, till skillnad från utespelarna, inte får byta och dessutom har väldigt stora skydd på sig.

Wesslau bröt

Förra säsongen tvingades Djurgårdens Gustaf Wesslau bryta en match på Hovet efter att han hade drabbats av akut saltbrist. En direkt följd av att han hade svettats extremt mycket.

I höstas var värmen på Hovet nära att knäcka Färjestads Henrik Karlsson, som fick krampkänning under en match mot Djurgården.

I dag är det Fredrik Norrenas tur att möta den tryckande hettan.

”Speciell rutin”

– Norrena har en speciell rutin kring sitt vätskeintag. Han dricker alltid en halv liter vatten och en halv liter sportdryck före matchen och i varje periodpaus. Det är han jättenoga med. Sedan vill han alltid ha sin vattenflaska från båset fem minuter in i varje period, säger Lasse Törnholm.

Fredrik Norrena har valt att inte göra några tidningsintervjuer under slutspelet. Men hans kollega i Linköping, Christian Engstrand, vet vad det innebär att vara målvakt på Hovet.

– Det är stor skillnad mot många andra arenor, speciellt när det är fullsatt. Ett par grader varmare gör en hel del, och man svettas väldigt mycket. Man ska alltid vara noggrann med förberedelserna, men på Hovet gäller det att vara extremt noggrann, säger Engstrand.

Följ ämnen i artikeln