Detroit i topp – tack vare Johan Franzén

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-05

Johan Franzén överlistar Andrew Raycroft.

Nu är Detroit i topp igen - tack vare en svensk målkung.

Johan Franzén gjorde säsongens 26:e mål när Red Wings slog besegrade Colorado med 3-2 på bortais.

Fjolårsmästaren har passerat samtliga lag och toppar NHL med 94 poäng - en mer än San Jose (tvåa i Western Conference) och Boston (etta i Eastern).

Nattens seger var den fjärde på de fem senaste matcherna för Detroit. Johan Franzén, som även blev vald till matchens bästa spelare, gav rödvingarna ledningen med 2-1 drygt sju minuter in i den andra perioden.

Efter en passning från backen Brett Lebda snärtade svensken in ledningspucken bakom Colorados målvakt Andrew Raycroft.

”The Mules” 26:e mål innebär att han är tvåa bland samtliga svenskar i NHL. Bara Dallas Loui Eriksson har gjort fler mål (28).

– Vi vill försöka stanna kvar där i tabelltoppen. Jag tycker vi har börjat spela bättre och bättre, sa Franzén till AP.

I övrigt blev det bara en svenskpoäng då Nicklas Lidström var med i förarbetet till Valtteri Filppulas 1-1-kvittering i slutet av den första perioden.

Marian Hossa saknades i Detroit efter hans otäcka olycka i förra matchen mot St. Louis. Men slovaken beräknas vara tillbaka i spel inom kort.

- När du ser någon åka in i sargen på det sättet är det skrämmande. Men han är okej, sa Detroits general manager Ken Holland till AP.

Mikael Tellqvist blev i går tradad från Phoenix till Buffalo.

I natt visade Buffalos reservmålvakt Patrick Lalime att ”Tellan” får kämpa för att få istid.

Lalime, som ersatt fotskadade Ryan Miller i de fyra senaste matcherna, räddade 38 av 39 skott och blev vald till matchens bästa spelare när Sabres vann hemma mot Montreal med klara 5-1.

På bänken satt en annan svensk målvakt, Jhonas Enroth, och fick se Lalime kapitulera en enda gång när endast 1.06 återstod av matchen.

- Det är härligt. Vi visste att vi hade en bra målvakt och han har verkligen stigit fram under Ryans frånvaro. Det är inte enkelt, han har en del tryck på sig, sa Buffalos coach Lindy Ruff till AP.

Derek Roy och Paul Gaustad gjorde två mål vardera och förde upp Sabres till en delad nionde plats (med Carolina) i den jämna Eastern Conference.

Henrik Tallinder spelade i 21.40 minuter och noterades för +1 i plus/minus-statistiken.