Wandell föll i Dallas-debuten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-11

Fem svenskar fanns på isen när Dallas mötte Phoenix - bland dem debutanten Tom Wandell.

Bäst av kvintetten: Fabian Brunnström som gjorde säsongens åttonde mål för sitt Dallas.

Men det hjälpte inte - Phoenix var för starkt och vann med 5-3.

Dallas, i natt med fyra svenskar i laguppställningen (Fabian Brunnström, Loui Eriksson, Niklas Grossman och nytillskottet Tom Wandell), tog ledningen knappt halvvägs in i matchen.

Rookien Brunnström tryckte in 3-2 med en backhand efter en retur från Phoenix-målvakten Ilya Bryzgalov.

Men innan periodvilan hade Olli Jokinen kvitterat för Phoenix och i den sista perioden avgjorde bortalaget med ytterligare två mål - varav det sista i tom bur.

Tom Wandell, som debuterade för Dallas efter en succéartad säsong i Timrå, fick spela i blygsamma 5.59 och hade ett skott på mål i den tredje perioden.

Joakim Lindström var tillbaka i NHL igen. Den 25-årige vänsterforwarden spelade i natt 14.04 minuter för Phoenix efter att i måndags blivit uppkallad från AHL-laget San Antonio.

Den sjätte ombytte svensken, Coyotes målvakt Mikael Tellqvist, fick stå i båset och se lagkompisen Ilya Bryzgalov rädda 29 skott.

Den största stjärnan var dock finländare. Phoenix Olli Jokinen, som missat sex matcher på grund av en axelskada, gjorde två mål och blev vald till matchens bästa spelare.

- Jag är verkligen glad över hur laget kom tillbaka efter förlusten senast. Vi mötte Dallas vid en turlig tidpunkt. De saknar några nyckelspelare, sa Coyotes coach Wayne Gretzky.

Nicklas Lidström blev Detroits hjälte när han tryckte in avgörande 4-3 i sudden death hemma mot Calgary (se separat artikel).

New York Rangers vann, utan Henrik Lundqvist i mål, borta mot Atlanta med 3-2. Matchhjälte: Scott Gomez som bara 18 sekunder in i sudden death satte den avgörande pucken - assisterad av Markus Näslund.

Eller ja… Näslund fick en passningspoäng, men det var en annan svensk som gav Gomez möjligheten att bli hjälte.

I Atlantas kasse stod Johan Hedberg och räddade 30 av de 33 skotten, men det var han som schabblade till det. Hedberg fick inte kontroll på en studsande puck och gav istället Scott Gomez en gratischans som denne förvaltade med en backhand.

- Jag gick bara mot nät. Jag trodde att han skulle ta den i plockhandsken men det studsade till illa för honom. Jag hade tur, sa Gomez om 3-2-målet.

Tobias Enström (21.50) och Niclas Hävelid (20.59) hade som vanligt mycket speltid i Thrashers backbesättning som nu bara har nio segrar på de 27 spelade matcherna.

Ottawa sköt 23 skott, varav kaptenen Daniel Alfredsson avlossade tre, men lyckades inte få hål på Chicagos målvakt Cristobal Huet - hans första nolla i indiantröjan.

Blackhawks vann med 2-0 på hemmais efter mål av Patrick Kane och Troy Brouwer.

Nicklas Bäckström (1+1) hade en fin kväll när Washington slog Boston med 3-1 (se separat artikel).

Johnny Oduyas New Jersey Devils har verkligen hittat formen. I natt kom åttonde segern på de nio senaste matcherna när skadedrabbade Pittsburgh besegrades hemma i Prudential Center.

Efter två målsnåla perioder (1-0) fick Devils ordentlig utdelning i den tredje perioden och vann till slut med 4-1,

Målvakten Scott Clemmensen, som ersatt långtidsskadade Martin Brodeur, gjorde åter en stabil insats och räddade 26 skott. Johnny Oduya spelade i 18.40 och hade ett skott på mål i den målrika sista perioden.

- Jag vet inte hur många fler chanser jag hade fått. Detta är min just nu och jag ska försöka göra det bästa av det, sa 31-årige Clemmensen som lär få stå mycket eftersom Brodeur är tillbaka först i mars.

Rookien Patrik Berglund gjorde poäng igen för sitt St. Louis i förlustmatchen mot Anaheim borta.

Berglund assisterade till Brad Boyes power play-mål till 2-2 i den tredje perioden. Knappt fem minuter senare satte Brendan Morrison dock 3-2 till Anaheim och i slutsekunderna gjorde Chris Kunitz 4-2 assisterad av Samuel Påhlsson.

Buffalo vann, trots 0-2-underläge tidigt i matchen, hemma mot Tampa Bay.

Spelaren bakom vändningen var - förstås - Thomas Vanek. Den österrikiske forwarden gjorde två mål i den andra perioden och gav Buffalo ledningen med 3-2. Till slut 4-2 efter att Jason Pominville satt en puck i tom bur.

- Vi började trögt, men spelade sedan bättre och förtjänade att vinna, sa Thomas Vanek till AP.

Vanek har nu gjort 22 mål på 28 matcher i årets serie och med det toppar han NHL:s målliga.

Henrik Tallinder spelade i drygt 14 minuter och hade ett skott på mål inför ögonen på bland andra ex-presidenten Bill Clinton som var inbjuden av Buffalos ägare Thomas Golisano.