Poäng för alla sex Detroitsvenskarna

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-11

Sex svenskar spelade för Detroit i natt.

Och de delade hjälterollen mellan varandra.

Samtliga noterades nämligen för en poäng när Red Wings slog Montreal i en glödhet fajt med 4–2 (1–1, 2–0, 1-1).

– Som en slutspelsmatch, sa Niklas Lidström.

Zetterberg och Holmström är framme men får inte utdelning den här gången.

”Original six”-mötet i Joe Louis Arena var – som brukligt – intensivt från första nedsläpp.

Detroit hade kommandot i första perioden och vann skotten med förkrossande 18–7, men det var Montreal som tog ledningen genom Travis Moen efter 11.25.

Under periodens två sista minuter fick Red Wings chansen i spel fem mot tre. Och till slut kom kvitteringen – med endast en sekund kvar att spela.

Pavel Datsyuk grävde fram pucken bakom mål, skickade den vidare till Tomas Holmström som med en snabb passning hittade framstörtande Nicklas Lidström framför kassen. ”Lidas” fick in pucken bakom storspelande Carey Price i Canadiens mål.

– Jag vet att det bara var sekunder kvar, Homer hade pucken, de satte press på honom och hade ingen framför buren. Jag försökte smyga bakom deras forwards och hoppades att passningen skulle komma till mig, berättade Lidström till AP.

Tog till videohjälp

Domarna tvingades till en videokoll huruvida tiden hade runnit ut eller inte innan pucken passerade mållinjen.

– Jag vet inte om målet skulle räknas. Jag hörde slutsignalen ljuda, sa ”Lidas”.

Men mål blev det – ett viktigt sådant för Detroit.

Och två svenskpoäng där, alltså.

I den andra perioden kom fyra till.

Först satte Niklas Kronwall snyggt 2–1 assisterad av Dan Cleary och Johan Franzén.

Sedan passade Henrik Zetterberg och Jonathan Ericsson fram till Pavel Datsyuks 3–1.

”Som en slutspelsmatch”

Lite av retroaktiv utdelning efter alla missade målchanser i den första perioden.

I slutperioden tog däremot Montreal över totalt, vann skotten med 19–3 och reducerade också genom Benoit Poulliot knappt åtta minuter in i perioden.

Men trots ett intensivt tryck i slutminuterna kom kanadensarna inte ikapp – mycket tack vare Detroits målvakt Jimmy Howard.

Patrick Eaves satte i stället 4–2 i tom kasse efter ett par klumpiga ingripanden från bortalaget.

– Stämningen var elektrisk i arenan i kväll. Det var som en slutspelsmatch, sa Nicklas Lidström till AP.

Erik Karlsson var också i poängtagen för sitt Ottawa.

Den svenske backen gjorde ett mål (1–0) och assisterade till ytterligare ett (Milan Michaleks slog in 2–1 efter en retur på Karlssons skott) när Senators slog New Jersey Devils med 3–2.

Svenskens mål kom från blå linjen och hittade in trots att flera spelare stod och täckte framför målet.

– Så länge du får pucken mot mål och det står någon där framför som inte stoppar pucken är det oftast mål, sa Karlsson till AP.

Även Atlantas Niclas Bergfors hittade rätt när han satte första målet i hemmamatchen mot Colorado.

Men roligare än så blev det inte för Thrashers. Avalanche trummade på och vann till slut rättvist med 4–2 efter två mål i slutperioden.