Ett mål och en assist.

Patric Hörnqvists facit i natt innebar:

En räddad poäng för Pittsburgh mot NY Islanders.

Ledning i den svenska poängligan.

Oj, vad det svängde i Consol Energy Center i mötet mellan Pittsburgh Penguins och New York Islanders. Kanske inte konstigt eftersom lagen inför matchen var etta och fyra i tabellen över flest gjorda mål.

Och det smällde direkt när Penguins Brandon Sutter gjorde 1–0 redan efter 1.13.

Men Islanders replikerade. Tre gånger – på en minut och 35 sekunder.

Matt Martin, Nikolay Kulemin och Ryan Strome stod för målen.

– Det var en tuff start, erkände Penguins målvakt Marc-André Fleury som jagade sin 300:e NHL-seger.

Tionde målet

I den andra perioden släppte Fleury in en fjärde puck när Nick Leddy från nära håll satte 4–2.

Då vaknade kedjan med Evgeni Malkin, Patric Hörnqvist och Nick Spaling. Spaling reducerade till 3–4 när han slog in returen efter att Hörnqvist avlossat ett hårt skott mitt i slottet.

13 minuter in i den tredje perioden kom kvitteringen. Malkin tog in pucken i anfallszon, drog ut på högerkanten och passade Hörnqvist. Svensken drog till direkt och säsongens tionde mål (bäst av alla i Penguins) var ett faktum.

Med målet och assisten till Spalings 3–4 toppar ”Bengan” nu både den svenska mål- och poängligan. Totalt har det blivit 22 poäng på 18 matcher.

”Spelade inte alls bra”

Efter en mållös förlängning avgjorde Islanders i straffläggningen. Frans Nielsen och Kyle Okposo satte varsin straff och fixade bonuspoängen.

– I första perioden gav vi inte oss själva en chans, sättet som vi spelade på. Vad än orsaken var, spelade vi inte alls bra. De förde spelet och blev belönade. Vi lyckades komma tillbaka, men var egentligen inte värda att vinna, sa Pittsburghs kapten Sidney Crosby som oväntat nog blev poänglös i matchen.

Pittsburgh får chans till revansch redan i kväll då lagen möts i New York.

Viktor Fasth vaktade kassen för Edmonton i natt men kunde inte stoppa New Jersey som vann matchen med 2–0 efter två mål i mittperioden av Adam Henrique och Tuomo Ruutu.

Matchen mellan Buffalo och New York Rangers blev uppskjuten på grund av snöovädret i Buffalo. Nytt speldatum är satt till 20 februari.