Finland vann ödesmatchen

Publicerad 2014-05-15

Det handlade om en ödesmatch för Finland för att nå kvartsfinal.

Och de nervösa lejonen lyckades – efter en enorm pärs – slå hemmanationen Vitryssland med 2–0.

Tacka världsmålvakten Pekka Rinne för det.

Han höll nollan – och assisterade till segermålet.

Vitryssland – anförda av NHL-proffset Mikhail Grabovski (Washington Capitals) och välmeriterande brödraparet Andrei och Sergei Kostitsyn – satte full fart från start.

En skärpt finländsk målvakt i Pekka Rinne hindrade de 15 000 högljudda hemmafansen i Minsk Arena från att få måljubla direkt i inledningen.

I stället kunde Petri Kontiola med ett snyggt dragskott i krysset ge Finland ledningen efter 16.30, assisterad av Tuukka Mäntylä och – Pekka Rinne.

I den andra perioden fick Finland lite bättre kontroll på de pigga vitryssarna, men hamnade också i flera box play-lägen.

Även då stod 31-årige Rinne pall.

Den 196 centimeter långe målvakten, till vardags i NHL-klubben Nashville Predators, räddade allt. Vid ett par tillfällen hade han även nödvändig hjälp av försvarare som rensade när Rinne var överspelad.

Försvarade tidigt

I den tredje perioden backade Finland hem trots den sköra ledningen. När Leo Komarov felaktigt blev utvisad i mitten av perioden skapade vitryssarna flera vassa lägen i power play och även minuterna efter det.

Men Rinne räddade Finland igen.

På slutet fick Vitryssland en utvisning, tog ändå ut målvakten och då kunde Petri Kontiola 16 sekunder före slutsignalen sätta 2–0 i tom kasse.

Egna händer att gå vidare

Finlands återstående motståndare i gruppspelet är Schweiz, USA och Kazakstan. Tack vare torsdagskvällens seger har laget allt i egna händer för att ta sig till kvartsfinal.

Till fredagens match mot Schweiz ansluter även Minnesota-forwarden Erik Haula, 23.