Utskällde Kovaltjuk fixade segern på övertid

Mattias Tedenby och Alexander Vasjunov gjorde sina första NHL-mål.

Ilja Kovaltjuk avgjorde till 4–3 (1–2, 1–1, 1–0, 1–0) i sudden death.

Tedenby jublar med Patrik Elias.

Svenske Mattias Tedenby – hockeyuppfostrad i Värnamo och elitseriespelare i HV 71 – har fått en flygande start när han väl fått chansen i New Jersey Devils.

I NHL-debuten i förrgår blev det en assist när Devils föll mot Buffalo Sabres efter straffläggning.

Och i natt, i match nummer två i världens bästa hockeyliga, kom den första fullträffen.

Målet, efter exakt elva minuter av den tredje perioden, innebar också poängräddande 3–3.

20-årige Tedenby – som fick spela ihop med namnkunniga Jason Arnott och Patrik Elias – styrde på volley in kvitteringen efter Andy Greens skott i power play.

Vilt jubel bland lagkamraterna och de 14 650 i Prudential Center som ännu inte hade fått uppleva en hemmaseger denna säsong.

Direktskott avgjorde

Men den kom i natt och jublet var ännu högre efter avgörandet än efter Tedenbys kvittering.

Superstjärnan Ilja Kovaltjuk – som liksom laget floppat under hösten – hade nämligen huvudrollen.

Först såg han till att Devils fick chansen i numerärt överläge efter att ha blivit trippad av Oilers Dustin Penner.

Sedan slog han in segerpucken på ett direktskott, assisterade av svenske backen Henrik Tallinder, 3.27 in i förlängningen.

Kovalchuk alltså matchhjälte. Och det bara 48 timmar efter att han pinsamt totaltmissat en straff mot Buffalo där han helt enkelt tappade pucken på väg fram mot målvakten Jhonas Enroth.

– Ja, det känns bra nu. Bättre än efter förra matchen. Jag uppskattar detta. Du måste bara försöka le och gå vidare, sa Kovaltjuk.

”Snabbaste spelaren”

Mattias Tedenby, som spelade i 17.38 minuter och hade fem skott på mål, hyllades både under och efter matchen.

– Han är den överlägset snabbaste spelaren på isen. Man ser att han strålar av självförtroende av att spela tillsammans med Arnott och Elias, sa tv-kommentatorerna på MSG Plus.

– Ett par unga grabbar fick göra sina första NHL-mål, det var fint att se. De kämpade sig igenom det, sa Devils coach John MacLean med adress Tedenby och Vasyunov.

För Devils var segern välkommen. Laget har nu tolv poäng – en mer än NHL:s sämsta gäng NY Islanders och just Edmonton Oilers.

– Nu har vi bara fem poäng upp till slutspelsstrecket, sa Ilja Kovaltjuk med ett leende.