Tre Kronor krossade Ryssland efter drömstarten

6-1 mot Tjeckien följdes upp med 6-2 mot Ryssland.

Sverige körde över gästerna från öst.

– Propagandahockey, säger SVT-experten Mikael Renberg.

Det var aldrig något snack. Sverige körde över Ryssland med ett magnifik start. Man hade 4-0 redan efter sju minuter, efter en superstart av DIF-talangen Marcus Krüger. Först assisterade han Martin Thörnberg till 1-0, innan han själv fick göra sitt första landslagsmål.

– Vi kommer ut bra, och spelar med ett högt tempo. De hänger inte med riktigt och går bort sig flera gånger, sa han till SVT efter den första perioden.

Sverige spelade sedan stabilt matchen igenom, samtidigt som Ryssland i ärlighetens namn gjorde en riktigt blek insats. Dock putsade man till siffrorna på slutet. Supertalangen Kuznetsov fick göra sitt första landslagsmål när svenskarna missade markeringen. Och efter drygt halva tredje perioden kunde Alexander Galimov prickskjuta in 6-2.

Men matchens delikatess var ändå Martin Thörnbergs andra mål, det som betydde 6-1. Niklas Persson slog en delikat passning från egen zon, som friställde HV71-spelare totalt. Och ensam med målvakten Alexei Volkov var Thörnberg totalt iskall. En nätt, liten kroppsfint innan han med en lång backhanddragning kunde lägga in pucken.

Och SVT-kommentatorerna var lyriska över den svenska insatsen.

– Propagandahockey, säger Mikael Renberg, och fick medhåll av kollegan Niklas Wikegård var inne på effektiviteten i det svenska anfallsspelet.

– Riktigt bra gjort av Sverige, de är riktigt effektiva. Sverige har imponerat, säger expertkommentatorn.