Nio svenska poäng.

Ändå blev det förlust för Detroit i natt.

Slutspelsjagande St. Louis vann på bortais med 5–4 (0–0, 2–1, 3–3).

Matchhjälte: David Backes, fyra mål.

Detroit väntar på slutspel och för att få chansen att försvara sitt mästerskap från förra året.

Samtidigt är St. Louis i ett race för att nå en av de åtta platserna i Western Conference och kanske få möta just Detroit i den första slutspelsrundan.

Det syntes i natt.

Motivationen i Blues slog klassen i Red Wings.

Mest tack vare en spelare – David Backes.

Den 25-årige högerforwarden gjorde fyra mål (nytt personbästa), såg till att Blues vann med 5–4 och därmed passerade Nashville som inför nattens matcher parkerade på den åttonde platsen och sista slutspelsplatsen i Western Conference.

Backes gjorde 1–0, 2–0, 3–2 och framför allt matchavgörande 5-4 med lite drygt fyra minuter kvar av matchen.

– Jag vet inte vad som hände. Det är en av dessa matcher där du liksom får en blackout och så klappar alla en på ryggen, sa en lycklig Backes som nu gjort totalt 30 mål denna säsong.

Enda svenskpoängen i St. Louis kom från Alexander Steens klubba som var med i förspelet till backes 2–0-mål.

Desto mer svenskar utmärkte sig alltså i Detroit.

Både Niklas Kronwall och Nicklas Lidström gjorde varsitt mål och assisterade fram till ytterligare två. Johan Franzén hade 1+1 och Tomas Holmström en assist.

Men trots de nio poängen föll alltså Detroit för tredje matchen i rad och coachen Mike Babcock var minst sagt frustrerad efteråt.

– Jag är besviken på jobbet jag får uträttat. Jag är besviken på gruppen. Detta är verkligen inte Red Wings-aktigt, sa Mike Babcock till AP.

Fabian Brunnström gav Dallas ledningen med 1–0 redan efter drygt tre minuters spel i hemmamötet mot Calgary. Assisten kom från Joel Lundqvist.

Men där tog också det roliga slut för Texas-borna.

Calgary kvitterade (Jarome Iginla) senare i den första perioden och avgjorde matchen (Craig Conroy) drygt halvvägs in i den andra perioden.

2–1 höll sig matchtiden ut och därmed är det i praktiken klart att Dallas missar slutspelet för första gången sedan 2002. Laget är tolva i Western Conference med fyra matcher kvar att spela.

Därmed kan förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson få med Loui Eriksson, Niklas Grossman, och nämnda Brunnström och Lundqvist till VM – om han bestämmer sig för att ta ut dem.

New York Rangers förlorade den oerhört viktiga matchen borta mot Carolina med 4–2 (se separat artikel).

Bröderna Sedin fortsätter att leverera poäng för formstarka Vancouver.

I natt gjorde både Daniel och Henrik varsitt mål och assisterade fram till ytterligare två i bortamatchen mot Anaheim Duckss.

Men Vancouver föll ändå med 6–5 efter straffar – trots att de hade ledningen med 5–3 halvvägs in i matchen.

Den ende skytt som lyckades sätta en straff var hemmafavoriten Corey Perry. Ingen av Canucks-svenskarna var inblandad i straffdramat.

Boston vann mot Ottawa med 2–1 och tog säsongen 50:e seger.

Daniel Alfredsson gav Ottawa ledningen i den första perioden, men Boston kvitterade i inledningen av den andra perioden och avgörande kom lika fort i den tredje.

Per-Johan Axelsson bröt en rensning från Brendan Bell och serverade en macka till Marc Savard i slottet. Savard satte pucken i nät och 2–1 höll sig tiden ut.

San Joses målvakt Jevgenij Nabokov tog säsongens 40:e seger när Sharks slog Edmonton borta med 2–1. Laget toppar också hela NHL med 113 poäng – tre fler än Boston.

Robert Nilsson assisterade till Sam Gagners 2–1-reducering i slutet av den andra perioden.

Montreal tog en oerhört viktig seger när jumbolaget New York Islanders besegrades på bortais med klara 5–1.

Kaptenen Saku Koivu gjorde 1+1 och såg till att Montreal nu passerade New York Rangers och ligger sjua i Eastern Conference.

Phoenix vann den betydelselösa matchen hemma mot Los Angeles med 2–1.

Varken Joakim Lindström i Phoenix eller Oscar Möller i Los Angeles noterades för några poäng i matchen.