Publicerad 2014-10-26

Oväntad målskytt i svenskmötet

En svensk hittade målet i mötet Philadelphia-Detroit.

Zäta, Kronwall, Nyquist eller någon annan het Red Wings-spelare?

Nope, backen Nicklas Grossmann skrällde och inledde Flyers målkavalkad som slutade med en 4-2-seger.

– Jag försökte bara smyga in bakvägen, sa Grossmann efter karriärens sjätte NHL-mål.

Nicklas Grossmann, 29, hade inte gjort mål sedan den 11 mars eller i 21 raka matcher. Men i slutet av den andra perioden, när Detroit hade en 1-0-ledning med mersmak, tryckte svensken upp från blålinjen och blev serverad en perfekt macka från Chris VandeVelde.

Grossman kunde enkelt stöta in pucken bakom Red Wings keeper Jonas Gustavsson för sitt sjätte mål på 471 NHL-matcher.

– Jag försökte bara smyga in bakvägen. Jag såg deras forward och han tittade inte riktigt på mig så jag smög ner där och plötsligt kom pucken loss och VandelVelde såg mig i sista sekunden. Han slog en härlig passning så att jag bara kunde lägga in den i ett öppet mål, sa Nicklas Grossman enligt nhl.com.

I den tredje perioden ryckte Flyers till sig en 3-2-ledning efter mål av Michael Raffl och Brayden Schenn. Raffl avslutade sedan med att sätta 4-2-pucken i öppen kasse.

– Grossmanns mål tände oss lite. Det gav gnistan som vi behövde. Ett viktigt mål som fick oss tillbaka i matchen, sa Brayden Schenn.

Ja, för rättvisan i resultatet kan diskuteras. Detroit vann nämligen skotten med förkrossande 37-16 efter framför allt ett ordentligt tryck under första halvan av matchen. Och då förstår ni att Ray Emery i hemmamålet storspelade.

Snäppet vassare än Grossmann när det gäller att hitta målet är New Jersey Devils Jaromir Jagr.

Den tjeckiske veteranen (42 år!) avgjorde bortamatchen mot Ottawa 3.39 in i förlängningen när hans skott överlistade målvakten Robin Lehner (bra - 29 räddningar).

Det var Jagrs 707:e NHL-mål och nu är han bara ett efter Mike Gartner - sexa på listan över tidernas bästa målskyttar.

– Jag har inte känt mig så här bra på de tio senaste åren, sa evigt unge Jagr.

Ottawas lagkapten Erik Karlsson noterades för en assist till 2-2-kvitteringen och fick en tuff tryckare av Tuomo Ruutu i den andra perioden, men klarade sig oskadd.

Oliver Ekman-Larsson smällde in säsongens andra mål när Arizona mötte Florida hemma. Men viktigare än så - målet innebar att Coyotes vann matchen med 2-1 efter förlängning.

Minnesota Wild krossade ett trött Tampa Bay Lightning hemma i Xcel Energy Center med 7-2.

Lagkaptenen Mikko Koivu och hans finländske landsman Erik Haula noterades båda för säsongens första mål. Detsamma gäller för Anton Strålman som med sitt första i Tampa-tröjan reducerade till 1-2 i öppningsperioden.

Men det var aldrig något snack om var segern skulle hamna. Tampa Bay, utan skadade Victor Hedman, spelade sin femte och sista match under bortaturnén och såg slitet ut.

Bottenlaget Buffalo skrällde rejält och slog San Jose på bortais med 2-1.

Stor hjälte: målvakten Michal Nwuvirth som räddade 29 skott.

Carl Söderberg inledde målskyttet när Boston slog stackars Toronto borta med 4-1. Svenskens tredje mål för säsongen kom i power play redan efter 3.27 av den första perioden.

Matchens lirare var dock Bruins back Doug Hamilton som stod för 1+2. Han är tänkt att ta mer ansvar när lagkaptenen Zdeno Chara är skadad och missar 4-6 veckor.

- Jag tror alla måste lyfta sig. Jag tror inte en spelare kan fylla Z:s skor. Det är omöjligt, sa 21-årige Hamilton efteråt.

Toronto, där fansen redan känner uppgivenhet, har inlett med fyra förluster på fem hemmamatcher.

Patrick Hörnqvist var tillbaka i Nashville för första gången sedan flytten till Pittsburgh Penguins. Och han bidrog till lagets klara 3-0-seger över sina forna Predators-polare.

Hörnqvist fick en assistpoäng till Sidney Crosbys 1-0-mål. Övriga pingvinmål från Evgeni Malkin och Pascal Dupuis där Crosby assisterade till båda.

St Louis vann tungviktmötet med Chicago med 3-2. Patrik Berglund noterades för sin första poäng i år när han var med och assisterade fram till Dmitrij Jaskins avgörande 3-1 då endast sex sekunder återstod av den andra perioden.

Nicklas Bäckström punkterade matchen när hans Washington slog Calgary borta. "Bäckis" slog till med ett snärtigt slagskott bara 41 sekunder in i slutperioden och fastställde resultatet till 3-1 - hans andra mål för säsongen.