Äntligen poäng för Hävelid igen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-11

Niclas Hävelid firar med lagkamraterna.

Efter 16 matcher fattade Niclas Hävelid poängen igen.

Han assisterade fram Slava Kozlov till avgörande 2-1 när Atlanta Thrashers slog Tampa Bay Lightnings på bortaplan - till slut med 3-1.

Det var alltså Hävelids första poäng sedan 4-3-vinsten mot Vancouver den 2 januari - då det också blev en assist.

Totalt blev det 23.15 minuter på isen för den 35-åriga backen - näst mest av alla Atlantas utespelare. Lagkompisen Tobias Enström var värst och spelade i 24.57 minuter.

Men segern ska i första hand tillskrivas målvakten Kari Lehtonen. 40 räddningar blev det för finländaren som också valdes till matchens bäste spelare.

En omdiskuterad situation kom efter åtta minuters spel av den tredje perioden då Lehtonen plockade Steven Stamkos skott. Frågan var om pucken passerade mållinjen eller inte.

- Nej, sa Lehtonen.

- Jo, sa Stamkos men tillade också:

- När du tittar på reprisen måste du kunna se hela pucken för att kunna döma mål. Här kan du inte se pucken trots att du vet att den är i handsken och vet att den är över linjen.

Slava Kozlovs 2-1 kom redan efter två minuters spel av den andra perioden och innebar ryssens 340:e mål i sin 1100:e NHL-match. Senare fastställde Ilja Kovaltjuk slutresultatet 3-1 i tom kasse med tio sekunder kvar på matchklockan.

Henrik Zetterberg gjorde 2+1 och blev vald till matchens bäste spelare när Detroit slog Nashville borta med 5-3 (se separat artikel).

Även Mats Sundin gjorde två mål och valdes till matchens bäste spelare när Vancouver vände och vann borta mot St. Louis med 6-4 (se separat artikel).

En annan makalös vändning stod Florida för hemma mot Toronto.

Efter åtta minuter av den tredje perioden ledde bortalaget med 4-1.

Det blev snabbt 4-2, 4-3. Och efter 14.31 satte Richard Zednik 4-4 och fixade fram en förlängning. Samme Zednik behövde sedan bara 1.08 i sudden death för att också göra 5-4.

Extra roligt för tjecken eftersom det nu är ett år sedan han skadades svårt när dåvarande lagkompisen Olli Jokinens skridsko skar upp hans hals.

- Fantastiskt. Exakt ett år senare och jag gör det matchavgörande målet. Det är härligt, sa Richard Zednik till AP.

Jonas Frögren ende svensk på isen. Han spelade i 7.44 minuter och hade 0 i plus/minus-statistiken.

Förra veckan spelade målvakten Dan LaCosta i AHL-laget Syracuse Crunch.

Då insjuknade Steve Mason i körtelfeber och ersättaren Wade Dubielewicz i influensa vilket gjorde att LaCosta kallades upp till Columbus Blue Jackets.

Hans NHL-debut slutade med en övertidsseger mot San Jose (3-2) och i natt, i karriärens andra NHL-match, kom den första nollan!

LaCosta räddade 31 skott när Columbus besegrade Colorado med 3-0 hemma i Nationwide Arena.

- Det fanns absolut ingen tanke på att jag ens skulle vara här uppe, än mer spela några matcher och göra bra ifrån mig. Det är bara en surrealistisk känsla just nu, sa Dan LaCosta till AP.

Samliga tre mål kom i den tredje perioden och målskyttet avslutades av Fredrik Modin - hans nionde fullträff för säsongen.

Förutom målet hade Modin även två skott på mål under de 14.46 han var på isen. Kristian Huselius spelade i 20.33 minuter och hade ett skott på mål. Christian Bäckman fick 18.11 minuter på isen och noterades, liksom Modin, för +1 i plus/minus-statistiken.

Colorados back Daniel Tjärnqvist var fjärde svensk i rinken och spelade i 18.22 minuter och fick med sig 0 i plus/minus-statistiken.

Los Angeles straffade New York Islanders med 4-3 på borta is. Efter 3-3 och en mållös förlängning var Jack Johnson den enda av de sex straffskyttarna som hittade rätt.

Slovenen Anze Kopitar gjorde Los Angeles 2-1-mål - tredje matchen i rad som den förre SSK-spelaren fick en notering i målprotokollet.

San Jose vann toppmötet borta mot Boston med 5-2 efter att ha gjort 4-0 i den sista perioden (se separat artikel).