Publicerad 2014-11-26

Svenske backrookien gjorde mål från mittzon

Det är som den amerikanske tv-kommentatorn ylade i natt:

– Legenden om Klingberg bara växer!

Rookiebacken John Klingberg gjorde nämligen sitt tredje NHL-mål med ett skott från mittzon och levererade en drömpassning till Tyler Seguins avgörande mål.

Det gav Dallas en 3–2-seger mot Edmonton.

12.49 in i den första perioden kom karriärens tredje NHL-mål. Jason Spezza vann en tekning i mittzon, pucken gick till John Klingberg som valde att slå till direkt.

Skottet från drygt 20 meter fladdrade i luften, dök som en skruvad baseboll och överraskade Edmontons målvakt Viktor Fasth fullständigt.

– Han gör mål från mittzon! Pucken ställer sig på högkant. Kolla hur den rör på sig, wow! Och legenden om Klingberg bara växer, skrek kommentatorn på Fox Sports.

Klingberg som gjort poäng i fem raka matcher om målet:

– Det var ett turligt mål. Jag skulle dumpa pucken först, men jag ville överraska målvakten också, säger han till nhl.com.

– Ja det tog en väldigt konstig bana mot målet, men jag borde ändå ha tagit den där, säger Fasth.

Edmonton kvitterade i slutet av den första perioden, men i den andra var det dags för John Klingberg igen.

Superpassning till skyttekungen

Svensken svarade för en läcker assist igenom tre zoner till NHL:s skyttekung Tyler Seguin som fri med Fasth gjorde sitt 16:e mål för säsongen.

Seguin satte även det 17:e i slutet av perioden och Klingberg var inne på isen även denna gång. Totalt blev det strax under 20 minuters istid (varav 3.36 i power play) och +3 i plus/minus-statistiken.

22-åringen har gjort åtta poäng (3+5) på lika många matcher sedan han kallades upp från AHL och fick chansen i Dallas-tröjan den 11 november. Det handlar om den överlägset bästa öppningen en rookieback gjort i klubben.

Men det såg tungt ut för ett halvår sedan.

I maj genomfick den förre Frölunda-spelaren både en knä- och höftoperation efter att bara spelat tre matcher för AHL-laget Texas Stars.

– Det var frustrerande, men sådan är hockeyn. Du kan inte förutse skador. Jag hade en bra rehab-period i somras, men det tog lite längre är tänkt. Det var tufft...det var först på träningcampen i Dallas som jag började känna mig mer bekväm med min höft, sa John Klingberg för ett par veckor sedan.

Två mål av Landeskog

Colorado, som inlett säsongen svagt, såg ut att gå mot en ny förlust. 0–3 efter en period borta mot Arizona var det innan laget vaknade.

Den som stod för uppvaknandet var lagkaptenen Gabriel Landeskog. Svensken reducerade till 1–3 i den andra perioden, gjorde även 2–3 i inledningen av den tredje innan Matt Duchene kvitterade.

Och i sudden death avgjorde Daniel Briere och gav Avalanche en välbehövlig seger.

Kvicka mål var mottot för Winnipeg Jets i 4–2-segern mot Columbus borta.

Det tog bara nio sekunder efter första nedsläpp innan pucken satt i nätet. Bryan Little gjorde målet efter att samtliga fem Jets-spelare vidrört pucken under de nio sekunderna. Snyggt värre.

Sedan avgjordes matchen när Winnipeg gjorde 2–1 och 3–1 (Evander Kane och Andrew Ladd) inom loppet av 31 sekunder i den andra perioden.

St. Louis hade 2–0 efter två perioders spel hemma mot Ottawa efter att Alexander Steen gjort sitt femte mål för säsongen.

Men Ottawa reducerade (Erik Condra efter 7.55) och kvitterade (Alex Chiasson) med 19 sekunder kvar av den tredje perioden. Och i straffläggningen var Bobby Ryan den ende som lyckades och gav Senators bonuspoängen.

Nashville slog regerande mästaren Los Angeles efter straffar med 4–3. Här blev James Neal hjälten i den sjätte rundan efter elva raka missar.

Filip Forsberg hade två skott på mål, men blev poänglös i matchen.