Torontos hemska måltorka är över.

Men det räckte inte – Ottawa var för starkt och vann med 3–2 (1–0, 2–0, 0–2).

En svensk back hade en nyckelroll i Senators: Erik Karlsson med 1+1.

Erik Karlsson gratuleras efter sitt mål av Jason Spezza och Sergej Gontjar.

Karlsson stod för Ottawas tredje, och kom det att visa sig, sista mål i den prestigefyllda bortamatchen i Air Canada Center.

Den 20-årige svensken satte 3–0-pucken i power play halvvägs in i matchen med ett slagskott från strax ovanför tekningscirkeln.

Bara drygt två minuter dessförinnan hade Karlsson – tillsammans med kaptenen Daniel Alfredsson – assisterat till Sergej Gontjars 2–0-mål, också det i numerärt överläge.

Då kändes matchen avgjord.

Mycket med tanke på att Toronto Maple Leafs var inne i en synnerligen svår måltorka. Inför matchen hade de svarat för drygt 120 minuter utan att sätta en enda puck i nät.

Alfredsson kom till spel

Nu bröts den mindre smickrande noteringen för lönnlöven – men först i den sista perioden.

1–3 av Nikolai Kulemin kom efter 5.15 och 2–3 av Clarke McArthur med 51 sekunder kvar av matchen.

Ottawa lyckades dock hålla undan till slutsignalen och ta en välförtjänt seger i Torontos hockeytempel.

Daniel Alfredsson hade ryggproblem tidigare under matchdagen, men kom alltså till spel.

– Jag var orolig. Jag hade en tuff tid i går och i morse kändes det inte bra heller. Men jag fick mycket behandling under hela dagen och när jag väl kom ut på isen kändes det bra på uppvärmningen och sedan med all adrenalin vid matchstart var det aldrig något problem, sa ”Alfie” till Ottawa Sun.

För Torontos kapten Dion Phaneuf gick det dock sämre. Backen skadade sig i samband med en närkamp och skar upp ett djupt sår i benet. Phaneuf fick föras till sjukhus och i morse fanns ännu inget definitivt besked om hans tillstånd.