Reducerat till 3–2 i matcher

Det var kvällen när Pittsburgh Penguins skulle avgöra serien inför en entusiastisk hemmapublik.

Istället blev det platt fall.

Philadelphia Flyers vann den femte matchen med klara 3–0.

De drygt 17 000 åskådarna i Mellon Arena var högljudda och glada i den första perioden när Pittsburgh tryckte på och skapade chans på chans.

Men trots 15–5 i skott lyckades inte Sidney Crosby, Jevgenij Malkin och resten av Penguins stjärnor överlista Flyers målvakt Martin Biron.

Och när den vitklädda hemmapubliken förberedde sig för en retroaktiv utdelning i den andra perioden kom istället kallduschen.

Philadelphias Arron Asham satte 1–0 efter ett mäktigt slagskott högt upp på Marc-Andre Fleurys plockhandsida. Därefter tog bortalaget över kommandot mer och mer.

”Hårt jobb belönas”

I den tredje perioden kom logiskt nog både 2–0 (Claude Giroux) och 3–0 av den förre Linköping-bekantingen Mike Knuble.

Trots en del Penguins-chanser på slutet lyckades Martin Biron hålla nollan och valdes till matchens förste stjärna. Biron svarade för totalt 28 räddningar.

– Vi var mer tända på att vinna än nervösa för att förlora. Det är viktigt. När du jobbar hårt blir du belönad, sa Claude Giroux till AP.

Ställningen i matchserien är nu 3–2 till Pittsburgh. Match sex blir en matinéföreställning och spelas i Philadelphia klockan 15.00 lokal tid på lördag.

– Vi ligger fortfarande under i serien. Allt vi kunde göra var att tvinga dom till en match till i Philly. Vi klarade det målet, men nu kommer de att vara förberedda. Kanske kommer de att känna sig mer hotade nu, sa Mike Knuble.