Krisen i Ottawa förvärras.

I natt splittrades kedjan Alfredsson-Spezza-Heatley.

Men inte ens den panikåtgärden hjälpte.

Senators föll tungt borta mot New Jersey Devils med 5-1.

På de fem senaste matcherna har Daniel Alfredssons lag bara gjort fem mål - inkluderat det som kom i natt från Jarkko Ruutus klubba i numerärt underläge.

Men före och efter finländarens slumpmässiga mål satte hemmalaget New Jersey totalt fem puckar bakom Ottawas målvakt Alex Auld.

Något som fick coachen Craig Hartsburg att splittra lagets superkedja med kaptenen Daniel Alfredsson (högerforward), Jason Spezza (center) och Dany Heatley (vänsterforward).

- Det handlar om att ha attityd och jobba för allt vi vill uppnå. Jag tycker vi jobbade hårdare i kväll med tydligen är det inte tillräckligt. Vi kan inte acceptera det. Vi måste fortsätta trycka på för att bli bättre, sa en pressad Craig Hartsburg till AP.

Daniel Alfredsson fyllde på:

- Vi jobbade hårt men pucken studsade inte vår väg. Ansträngningen fanns där, men med pucken är vi inte tillräckligt bra.

Senators har bara en seger på de sex senaste matcherna och laget är långt från en slutspelsplats - just nu sist i Northeast division.

Svenskbacken Johnny Oduya gjorde Devils 2-0-mål när han i power play störtade fram och tryckte in pucken efter Patrik Elias perfekta passning. Det var Oduyas tredje mål för säsongen.

Matchens store spelare var just nämnde Elias som gjorde två mål och assisterade till lika många.

- Jag har kul där ute, sa tjecken.

Till skillnad från Alfredssons och hans lagkamrater.

Los Angeles har målvaktstrubbel. Erik Ersberg är skadad och är borta i två veckor.

I natt startade Jason LaBarbera mellan stolparna och släppte in fyra puckar på 15 skott.

Han ersattes av Jonathan Quick som släppte in ett mål på åtta skott.

Kings föll till slut tungt mot Buffalo som vann med 5-0. Och som siffrorna antyder var Sabres målvakt Ryan Miller en direkt motsatt till de två redan nämna burväktarna.

Miller räddade 40 skott och noterades för säsongens tredje och karriärens tionde nolla.

- Han spelade mycket bra när vi behövde det och gjorde några fantastiska räddningar, sa centern Derek Roy till AP.

Henrik Tallinder spelade i 20.53 minuter för Buffalo och hade +1 i plus/minus-statistiken.

Kim Johnsson hade en assist när hans Minnesota enkelt vann med 4-1 hemma mot bottenlaget New York Islanders.

Johnsson passade fram finländaren Mikko Koivu (utsedd till matchens bäste spelare) till 3-1 drygt 12 minuter in i den tredje perioden.

Islanders, som släppt in 39 mål på åtta matcher i december, hade bara 16 skott på mål under hela matchen.

Chicago vann borta mot Calgary efter sudden death med 3-2. Avgörande målet av Duncan Keith bara 23 sekunder in i förlängningen. Inga svenskar fanns på isen.

Anaheim hade en 2-0-ledning efter två perioder, men hemmalaget Edmonton kom tillbaka och ordnade förlängning och senare straffar efter att ha bombarderat Ducks målvakt Jonas Hiller med skott.

Totalt avlossade Oilers 53 skott och borde även fått med sig bonuspoängen sett till matchbilden. Corey Perry var dock den ende spelare som lyckades sätta en straff och fixa extrapoängen till Anaheim.

Men tacka främst Jonas Hiller, 51 räddningar plus tre tagna straffar, för den.

Samuel Påhlsson (Anaheim) och Robert Nilsson (Edmonton) hade båda varsitt skott på mål, men ingen av dem kom med i poängprotokollet.

Anaheims Teemu Selänne fick ett skärsår på sitt vänstra lår i första perioden när Edmontons Denis Grebeshkov tacklade honom.

Selänne återvände aldrig till matchen och ska läkarundersökas närmare under lördagen.

- Det är ett djupt sår men inte i närheten av vad Corey Perry hade ett år sedan då han missade sex veckor, sa Anaheims coach Randy Carlyle.