Svenskarna sänkte svensklaget

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-27

Jonas Gustavssons superräddning på Johan Rynos avslut.

Torontos svenskar hade huvudrollen i 2–1-segern mot Detroit inatt.

Stålberg och Gunnarsson gjorde målen och Jonas Gustavsson ”monsterräddade” ett friläge.

– Det var fantastiskt. Det var så kul att spela idag, säger Gustavsson till TSN.

”Monstret” fick stående ovationer efter superräddningen.

Gustavsson.

Detroit prickade in 1–0 genom Brad Stuart i den första perioden. Sedan trädde Torontos succésvenskar in i handlingen.

Backen Calle Gunnarsson ordnade 1–1 i mellanakten med ett mäktigt slagskott från blålinjen i power play.

I tredje perioden gjorde Viktor Stålberg sitt femte mål i träningsmatcherna när han prickade in 2–1.

Största hyllningen

Men det var Jonas ”Monstret” Gustavsson som fick den största hyllningen i sin första hemmamatch. Med bara 6,5 minut kvar av matchen kom Detroits Johan Ryno och Jan Mursak helt rena med Gustavsson.

Mursak spelade fram Ryno som sköt direkt. Gustavsson fantomräddade via en blixtsnabb förflyttning i sidled, och hyllades med stående ovationer.

”Ser riktigt bra ut”

Gustavsson byttes in inför den andra perioden och stoppade samtliga 15 skott han fick på sig.

– Vi anser att han var den bästa spelaren som inte var i NHL. Nu har han spelat tre perioder och ser riktigt bra ut, säger Toronto-tränaren Ron Wilson till TSN.

I Detroit saknades flera av de stora namnen som exempelvis Nicklas Lidström, Henrik Zetterberg och Pavel Datsjuk.