Dagens namn: Elise, Lisa

Efterlängtad seger för Vancouver

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-18

Vancouver tog en oerhört efterlängtad seger i morse i bottenmötet mot Minnesota.

Canucks hjälte: Mikael Samuelsson som tryckte in avgörande 2–1.

Mikael Samuelsson.

Samuelssons fullträff kom efter 3.49 av den tredje perioden. I power play satte den förre Detroit-spelaren in pucken högt bakom Wild-målvakten Niklas Bäckström. Henrik Sedin och Alex Burrows fick assistpoängen.

Canucks vann skotten med 39-18 och utan Bäckströms storspel hade matchen varit avgjord långt tidigare.

Alexander Ovetjkin, vem annars, var åter Washingtons store hjälte.

Capitals slog Nashville Predators med 3–2 efter straffar och den ryske storstjärnan gjorde samtliga tre baljor.

1-0 och 2-0 kom i den första perioden, men Washington slarvade bort ledningen i den andra perioden och tillät Nashville att göra två mål på 95 sekunder.

Efter en mållös tredje period och förlängning var Ovetjkin den ende av de sex straffskyttarna som lyckades sätta pucken i nät.

Efter straffmålet kastade publiken i Verizon Center in kepsar på isen för att markera att deras favoritspelare gjort ännu ett NHL-hattrick.

Men så var inte fallet - eftersom straffmål inte räknas.

- Jag tror aldrig det hänt i hockeyhistorien. Det är ett original från Washington, sa Capitals coach Bruce Boudreau med ett garv.

Nicklas Bäckström brände sin straff och noterades inte för några poäng i matchen. Däremot hade Patrik Hörnqvist en passningspoäng i Nashville.

Detroit Red Wings hade 2–0 efter två perioder mot Colorado och även 3–2 tills det återstod drygt två minuter av matchen.

Då kvitterade Cody McLeod till 3–3 och senare avgjorde Avalanche – som leder Western Conference - på straffar.

Endast en svenskpoäng: Henrik Zetterberg assisterade till Todd Bertuzzis 2–0 i power play.

New Jerseys back Johnny Oduya var med och hjälpte målvakten Martin Brodeur att hålla karriärens 102:a nolla i NHL:s grundserie.

Oduya spelade ett felfritt backspel i knappa 20 minuter och Brodeur räddade 26 skott när Devils vann mot Carolina med 2–0.

Nu är den 37-årige målvakten bara en nolla från alla tiders NHL-rekord som innehavs av Terry Sawchuk.

Anmärkningsvärd statistik: 22-årige Nicklas Bergfors avlossade åtta av New Jerseys 29 skott på mål - dubbelt så mycket som näst bäste Zach Parise.

Men trots några klara chanser lyckades Bergfors inte överlista Carolinas målvakt Cam Ward.

Parise gjorde dock 2–0 i tom bur och assisterade till Jamie Langenbrunners 1–0 i början av den tredje perioden.

Patrik Berglund inledde målskyttet när St Louis Blues imponerade stort i bortamötet med Anaheim.

Till slut hela 5-0 till Blues och formen från premiärmatcherna i Stockholm verkar vara tillbaka.

Niclas Hjalmarsson gjorde ett mål för sitt Chicago i hemmamötet med Dallas.

Men det hjälpte inte. Hjalmarssons fullträff innebar 3–4 med knappt fem minuter kvar av matchen och Black Hawks lyckades inte kvitterade under matchens slutskede.

För Dallas fick Fabian Brunnström med sig en assist.

Tampa Bay åkte på en klar förlust i bortamötet med fjolårsmästaren Pittsburgh.

4–1 till Penguins efter att backen Sergej Gontjar gjort både mål och assist.

Svenska backarna i Tampa Bay - Victor Hedman och Mattias Öhlund – noterades båda för -1 i statistiken.

San Jose Sharks vann borta mot New York Islanders med klara 4–1. Matchens lirare var Joe Thornton som noterades för ett mål och två assist.

Det innebär att Islanders efter fem spelade matcher fortfarande är utan seger denna säsong.

Samuel Påhlsson hade en assist när Columbus vann (femte segern på sex matcher) med 4–1 hemma mot Los Angeles Kings.

SÅ GICK DET I NATTENS MATCHER:

Chicago–Dallas 3–4 (0–0, 2–3, 1–1)

Chicago: Troy Brouwer, Jonathan Toews, Niklas Hjalmarsson (1). Målvakt: Cristobal Huet 84,0 procent. Dallas: Brenden Morrow (Fabian Brunnström), Mike Ribeiro, Toby Petersen, Stephane Robidas. Målvakt: Alex Auld 90,6 procent.

Publik: 20 424.

Pittsburgh–Tampa Bay 4–1 (2–0, 1–1, 1–0)

Pittsburgh: Bill Guerin, Sergej Gontjar, Pascal Dupuis, Mike Rupp. Målvakt: Marc–Andre Fleury 95,7 procent. Tampa Bay: Steven Stamkos. Målvakt: Antero Niittymaki 87,9 procent.

Publik: 17 132.

Columbus–Los Angeles 4–1 (1–1, 1–0, 2–0)

Columbus: Jason Chimera, Raffi Torres, Rick Nash (Samuel Påhlsson), Jakub Voracek. Målvakt: Steve Mason 96,4 procent. Los Angeles: Dustin Brown. Målvakt: Jonathan Quick 87,0 procent.

Publik: 15 251.

Washington–Nashville 3–2 (2–0, 0–2, 0–0, 0–0, 1–0)

Washington: Alexander Ovetjkin 3 (bl a den avgörande str). Målvakt: Semjon Varlamov 91,7 procent. Nashville: Shea Weber (Patric Hörnqvist), J.P. Dumont. Målvakt: Dan Ellis 94,3 procent.

Publik: 18 277.

Toronto–NY Rangers 1–4 (0–1, 1–2, 0–1)

Toronto: Ian White. Målvakt: Joey MacDonald 85,7 procent. NY Rangers: Brandon Dubinsky, Marc Staal, Michael Del Zotto, Enver Lisin. Målvakt: Henrik Lundqvist 97,1 procent.

Publik: 19 295.

NY Islanders–San Jose 1–4 (1–0, 0–2, 0–2)

NY Islanders: Matt Moulson. Målvakt: Martin Biron 86,2 procent. San Jose: Patrick Marleau, Ryan Vesce, Joe Thornton, Devin Setoguchi. Målvakt: Jevgenij Nabokov 96,9 procent.

Publik: 11 287.

New Jersey–Carolina 2–0 (0–0, 0–0, 2–0)

New Jersey: Jamie Langenbrunner, Zach Parise. Målvakt: Martin Brodeur 100,0 procent. Carolina: Målvakt: Cam Ward 96,4 procent.

Publik: 15 021.

Montreal–Ottawa 1–3 (1–1, 0–1, 0–1)

Montreal: Michael Cammalleri. Målvakt: Carey Price 85,7 procent. Ottawa: Daniel Alfredsson (3), Alexej Kovaljov (Alfredsson), Chris Neil. Målvakt: Pascal Leclaire 96,4 procent.

Publik: 21 273.

Anaheim–St Louis 0–5 (0–1, 0–2, 0–2)

Anaheim: Målvakter: Jean–Sebastien Giguere 90,0 procent, Jonas Hiller 75,0 procent. St Louis: Andy McDonald 2, Patrik Berglund (2), Carlo Colaiacovo, T.J. Oshie. Målvakt: Ty Conklin 100,0 procent.

Publik: 14 902.

Vancouver–Minnesota 2–1 (0–1, 1–0, 1–0)

Vancouver: Mikael Samuelsson (4) (Henrik Sedin), Ryan Kesler. Målvakt: Roberto Luongo 94,4 procent. Minnesota: Mikko Koivu. Målvakt: Niklas Bäckström 94,9 procent.

Publik: 18 810.

Phoenix–Boston 4–1 (1–0, 3–1, 0–0)

Phoenix: Ed Jovanovski, Adrian Aucoin, Keith Yandle, Scottie Upshall. Målvakt: Ilja Bryzgalov 95,7 procent. Boston: Mark Stuart. Målvakt: Tim Thomas: 88,9 procent.

Publik: 9 162.

Detroit–Colorado 3–4 (1–0, 1–0, 1–3, 0–0, 0–1)

Detroit: Justin Abdelkader, Todd Bertuzzi (Henrik Zetterberg), Valtteri Filppula. Målvakt: Chris Osgood: 89,7 procent. Colorado: Cody McLeod 2, Matt Duchene, Milan Hejduk (avgörande str). Målvakt: Craig Anderson: 90,3 procent.

Publik: 19 763.

Buffalo–Atlanta 2–4 (0–2, 1–1, 1–1)

Buffalo: Clarke MacArthur, Drew Stafford. Målvakt: Patrick Lalime 85,1 procent. Atlanta: Ilja Kovaltjuk 2, Todd White (Tobias Enström), Maksim Afinogenov (Johan Hedberg). Målvakt: Johan Hedberg 95,2 procent.

Publik: 18 690.