Frögrens första fullräff

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-21

Diagnosen var en comeback i början av januari.

Men redan i natt var Jonas Frögren tillbaka på isen.

Till råga på allt gjorde Toronto-backen karriärens första NHL-mål när Pittsburgh krossades med 7-3.

28-årige Frögren skadades i en armmuskel och fick efter bara drygt tre minuters speltid lämna isen i matchen mot Chicago den 22 november.

Då sades det att en comeback var aktuell till strax efter nyår. Den förre Färjestadsbacken har tidigare själv deklarerat att han är redo för spel tidigare än det, men stoppats av Maple Leafs ledning.

Tills i natt. Och vilken comeback det blev för Frögren!

Svensken spelade i drygt 18 minuter, hade två skott på mål - varav ett gick in.

12.56 in i den första perioden satt Frögren pucken bakom Pittsburghs målvakt Marc-Andre Fleury och därmed var karriärens första NHL-mål ett faktum.

Bortalaget Toronto var klart bättre i matchen och vann rättvist. Förutom Frögrens två hade Maple Leafs ytterligare 38 skott mot Pittsburghs mål.

- Jag tycker överlag att detta var vår klart bästa match denna säsongen. Vi dominerade matchen på alla områden, sa Torontos coach Ron Wilson.

Patrik Berglund gjorde säsongens elfte mål när han redan efter 1.19 av den första perioden satte 1-0 för St. Louis Blues i hemmamatchen mot Minnesota Wild.

Blues vann till slut med 4-2 - det sista målet i tom bur assisterades av Alexander Steen.

Både Berglund och Steen hade +1 i statistiken medan Wild-backen Kim Johnsson noterades för -1.

Daniel Alfredsson gjorde matchens första mål när Ottawa slog Dallas med 5-4 efter sudden death. Men Senators kapten fick också lämna isen skadad efter en tuff tackling av Dallas Jere Lehtinen (se separat artikel).

Loui Eriksson målform håller i sig. Han satte Dallas 4-4-puck 14.26 in i den tredje perioden och fixade fram förlängningen. Det var Erikssons 18:e mål för säsongen - bäst av alla svenskar.

Nicklas Bäckström, Michael Nylander och resten av Washingtons spelare förnedrades på bortais i Wachovia Center i Philadelphia - resultatmässigt i alla fall.

Flyers vann med solklara 7-1, men matchen var spelmässigt inte så ojämn.

I den första perioden pepprade nämligen Capitals-spelarna hemmamålvakten Antero Niittymäki. Totalt 25 skott avlossade - tangerat klubbrekord under en period för Washington - men de finländske målvakten räddade samtliga. Fyra av dem kom från Nicklas Bäckströms klubba.

- Niitty vann matchen för oss. De kunde haft fyra, fem eller sex mål i den första perioden. Niitty stod upp och gav och överläget, sa Flyers forward Jeff Carter som gjorde 2+2 poäng i matchen.

Scott Hartnell svarade för karriärens femte NHL-hattrick, men det var ändå Antero Niittymäki - totalt 47 räddningar - som valdes till matchens bäste spelare.

Både Nicklas Bäckström och Michael Nylander noterades för -2 i plus/minus-statistiken. Redan på tisdag kan Washingtons spelare revanschera sig. Då väntar New York Rangers på bortais.

Boston besegrade Carolina och tog sin 13:e raka hemmaseger (!). Ende svensken på isen, Per-Johan Axelsson, assisterade till avslutande 4-2 i tom bur.

Men de flesta pratade om den brutala smäll som Boston-forwarden Patrice Bergeron fick ta emot (se separat artikel).

Detroit knäckte Los Angeles hemma i Joe Louis Arena med 6-4 efter tre snabba mål i slutet av matchen.

Andreas Lilja och Mikael Samuelsson blev båda målskyttar och Nicklas Lidström hade tre assist (se separat artikel).

Mikael Tellqvist fick återigen stå i båset och se Ilya Bryzgalov briljera i Phoenix mål.

Den ryske målvakten stoppade samtliga 31 skott och höll nollan för sjätte gången i NHL-karriären när Coyotes slog Columbus Blue Jackets med 2-0.

Av de 31 Columbus-skotten avlossade 11 från svenska klubbor: Christian Bäckman, 5, Fredrik Modin, 4, och Kristian Huselius, 1.

Phoenix-forwarden Joakim Lindström hade spelade i nästan 13 minuter och hade +1 i statistiken.

Tobias Enström och Niclas Hävelid i Atlanta kan främst tacka målvakten Kari Lehtonen för att det blev två poäng i natt.

Lehtonen släppte visserligen in Tampa Bays två första skott, men efter det räddade han 36 puckar när Thrashers slog Lightnings med 4-3.

- Till slut blev det en bra match. Starten var inte som jag ville… de två första puckarna gick in. Men jag gav inte upp och det var härligt att se grabbarna kämpa vidare, sa Kari Lehtonen till AP.

Det var en välkommen seger för Atlanta som innan nattens match hade sju raka förluster hemma i Philips Arena.

Både Enström och Hävelid noterades för +1 i plus/minus-statistiken.

Nashvilles målvakt Pekka Rinne höll nollan för tredje gången denna månad när Predators besegrade New York Islanders med 1-0. Finländare stoppade 22 skott och utsågs till matchens bäste spelare.

Vernon Fiddler gjorde matchens enda mål knappt sju minuter in i den första perioden.

För Islanders del var det nionde raka förlusten och en slutspelsplats är ser redan ut som en utopi för laget.

Henrik Tallinder spelade i 27.50 minuter när hans Buffalo föll borta mot Montreal efter sudden death.

Avgörande 5-4 satte Alexej Kovalev med ett handledsskott då bara 25 sekunder återstod av förlängningen. Det var tredje matchen i rad som Kovalev nätade efter att dessförinnan gått mållös i 19 matcher i rad.

- Jag har blivit mer aggressiv i spelet mot målet, förklarade Alexej Kovalev.

Daniel Sedin gjorde säsongens 15:e mål (assist från Jannik Hansen och Henrik Sedin) när han redan efter 3.45 av den första perioden gjorde 1-0 för Vancouver i hemmamötet mot Chicago.

Men roligare än så blev det inte för tvillingarna Sedin, Alexander Edler och Mattias Öhlund.

Chicago kvitterade och tog ledningen i den andra perioden och med 39 sekunder kvar satte Jonathan Toews 3-1 i tom bur för ett smart spelande Chicago.