Ett supereffektivt Malmö utmanade topplaget Luleå på tisdagskvällen och tog två viktiga poäng i kampen för att undvika SHL-kvalspel.

Skåningarna vann med 3–2 efter förlängning.

Följ ämnen

Malmö, som kämpar kring kvalstrecket i tabellen, hade en djup formsvacka före landslagsuppehållet. På 15 matcher blev det bara tolv poäng.

Tredjeplacerade Luleås formkurva var raka motsatsen, tio matcher före uppehållet resulterade i 23 poäng.

Men det märktes inte när lagen drabbade samman på tisdagskvällen.

Malmö visade upp ett anfallsglatt spel med vassa kombinationer som Luleå hade svårt att värja sig emot. Och skåningarnas effektivitet var bedövande. Med Malmös första skott på mål dundrade Peter Mueller in 0–1 efter två minuter.

Bra försvar

Amerikanen fick pucken av Kent McDonell, väntade en halv sekund och prickskött i krysset.

När skåningarna sköt sitt tredje skott på mål efter 15 minuter blev det 0–2. Danske Frederik Storm lurade först upp Luleås back Brendan Mikkelsson på läktaren, sedan dundrade han in pucken vid bortre stolpen.

Luleå trummade på framåt men hade svårt att komma in på Malmös mål tack vare bra skånskt försvar.

En individuell prestation av Jacob Lagacé i början av mittrundan gav Luleå reducering till 1–2. Kanadensaren erövrade pucken vid Malmös blå linje och gick rakt på mål där han sprätte in pucken.

Snabbt segermål

Resten av perioden tryckte norrbottningarna på för kvittering, men Malmö höll emot och pressen fortsatte i slutrundan. Nu kryddade Luleå med hårt fysiskt spel och efter en tackling av Anton Hedman fick Malmös lagkapten Henrik Hetta lämna isen skadad.

Hemmalaget press blev till slut framgångsrik och Jonathan Granström kunde kvittera till 2–2 med ett stenhårt direktskott.

Malmö fick flera chanser att avgöra i slutet när Luleå drog på sig två utvisningar i rad, men nu var effektiviteten borta och det blev förlängning.

Luleå hade en spelare utvisad i numerärt överläge dundrade Jens Olsson in en segerpuck till Malmö efter bara 25 sekunder.