Finland vann knappt mot Vitryssland

Publicerad 2017-05-05

Han var tänkt att leda ”fuskbygget”.

I VM-premiären gjorde Sebastian Aho just det.

Aho stod för 1+1 när Finland – efter stora besvär – besegrade Vitryssland med 3–2.

Det finländska VM-laget har fått hård kritik innan turneringen ens startat.

Bland annat kallade Hufvudstadsbladets krönikör Filip Saxén laget för ett ”fuskbygge” och andra experter i finländsk media har skrivit ned ”Lejonens” chanser.

Men i premiären mot Vitryssland fick Finland en smakstart.

Två snabba mål

Redan efter 2.43 slog förstakedjan och två NHL-proffs till. Philadelphias Valtteri Filppula assisterade snyggt till Carolinas Sebastian Aho som direktsköt 1–0.

19-årige Aho kommer från en succésäsong i NHL och är tänkt att, trots sin unga ålder, leda laget.

Finland fortsatte att trycka på i inledningen. 2–0 kom efter 5.09 där Oskar Osala hittade nätet med ett snyggt dragskott.

Chocken: 2–2

Med två minuter kvar av den andra perioden kom reduceringen – efter en rejäl tavla av Joonas Korpisalo. Columbus-målvakten slarvade med pucken bakom kassen och gav Jegor Sjarangovitj öppet mål.

Och efter 4.32 av den tredje perioden kom kvitteringen när Jevgenij Kovyrsjin styrde in 2–2.

Men Finland kom tillbaka.

I powerplay låg Sebastian Aho bakom 3–2-målet. Han passade till Mikko Rantanen som skickade vidare pucken till Veli-Matti Savinainen framför målet – ett direktskott senare var den i nät.

”Vinst det viktigaste”

Trots hårt tryck av Vitryssland i slutminuterna höll Joonas Korpisalo och det finländska försvaret tätt.

– En helt okej match, förutom den missen. Sådant händer ibland och det är bara att kämpa vidare, säger Korpisalo till MTV3 om hans tabbe och fortsätter:

– De fick tryck på slutet, men vi tog bort dem bra från slottet. Vi fick en vinst, det var det viktigaste.

I nästa match, på söndag eftermiddag, möter Finland hemmanationen Frankrike.