Alexander Edler avgjorde för Vancouver

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-16

Nionde raka hemmasegern – tangerat klubbrekord

Alexander Edler firar sitt mål mot Colorado med bland andra Mats Sundin och Mattias Öhlund.

Vancouver slog Colorado med 4–2 i morse.

Det innebär att en svit höll och en svit sprack.

Det var Vancouvers nionde raka hemmaseger.

Avalanches åtta raka triumfer mot Canucks är ett minne blott.

Colorado har alltså varit svensklaget Vancouver mardrömsmotståndare ett längre tag.

Åtta raka förluster, fem efter ordinarie tid och tre efter straffar, har det blivit för Canucks.

Men i natt tog det slut och det gick lekande lätt till en början.

Redan efter en period hade hemmalaget tagit ledningen med 3–0 inför ett fullsatt GM Place (18 630 åskådare) – utsålt för 250:e matchen i rad!

Märkligt nog hamnade ingen av svenskarna i poängprotokollet. Kyle Wellwood, Alexandre Burrows och Taylor Pyatt gjorde istället målen.

Men ju längre matchen led desto närmare kröp skräcken Colorado.

3–1 kom i andra perioden (Ryan Smyth) och bara 14 sekunder in i den tredje perioden drog Darcy Tucker in 3–2-pucken efter en målvaktstavla av Roberto Luongo.

Luongo höll dock tätt resten av perioden och med 1.13 kvar punkterade Alexander Edler matchen genom att i power play sätta 4–2 assisterad av Ryan Kesler och Mattias Öhlund.

Övriga tre svenskar – Daniel och Henrik Sedin samt Mats Sundin – hade samtliga två skott vardera på mål i den relativt chansfattiga matchen (totalt 23–20 i skott till hemmalaget).

Det var alltså nionde raka segern på hemmais för Vancouver – en tangering av klubbrekordet från 1992. På tisdag kan det bli ett nytt rekord då Dallas kommer på besök.

Slutspelsplatsen ser också mer och mer realistiskt ut. Canucks är femma i Western Conference bara två poäng efter fjärdeplacerade Chicago - något som ger hemmafördel i den första slutspelsomgången.

Patrik Berglund var tillbaka i St. Louis lag och hade en assist när Blues vann på hemmais mot Minnesota med 5–3.

Det var en minst sagt viktig seger. St. Louis är på tionde plats på lika många poäng som Minnesota i den intensiva slutspelsjakten i Western Conference.

– Det här är sättet vi måste spela på. Vi har inte råd att förlora hockeymatcher, speciellt inte två i rad. Vi lät det rinna av oss efter förra kvällen (förlust 2–5 mot Detroit) och laddade om och var förberedda för i dag, sa Blues center Andy McDonald till AP.

Patrik Berglund spelade i 13.01 minuter och hade fyra av St. Louis totalt 26 skott på mål. Alexander Steen var också tillbaka i laget och fick 15.37 minuters istid.

Kim Johnsson spelade, som så många förut, mest av alla utespelare i Minnesota. I natt blev det 24.31 minuter och Johnsson noterades också för +1 i plus/minus-statistiken.

Det blev tre svenska mål (Niklas Kronwall, Mikael Samuelsson och Johan Franzén) när Detroit satte nytt NHL-rekord som första lag att nå 100 poäng nio säsonger i rad.

Till råga på allt höll målvakten Chris Osgood nollan för 49:e gången i karriären och Red Wings slog heta Columbus på bortais med 4–0 (se separat artikel).

Segern mot Boston Bruins med 6–4 innebär att Pittsburgh Penguins tagit poäng i tio matcher i rad och är femma i Eastern Conference.

I natt säkrades segern när fjolårsfinalisten vann sista perioden med 4–1.

Kaptenen Sidney Crosby noterades för tre assist och för hans del är poängsviten också uppe i tio raka matcher, men den personliga delen intresserar honom inte alls lika mycket som lagets framgångar.

- Det är ingenting som jag tänker på nu. Jag försöker göra mig bästa och hjälpa till med den sista knuffen. Det är en stor tid för oss. Du ser hur tajta matcherna är nu, varje lag är desperata och kämpar hårt, sa Sidney Crosby till AP.

Bostons Per-Johan Axelsson hade exakt tio minuters speltid och noterades för noll i plus/minus-statistiken.

Fredrik Sjöström gjorde ett mål, Markus Näslund hade en assist och Henrik Lundqvist räddade 24 skott när New York Rangers i går kväll slog Philadelphia med 4–1 (se separat artikel och Per Bjurmans blogg).

New York Islanders fortsätter att ställa till det för andra lag. Bottengänget slog i natt överraskande till med en 4-2-seger borta mot Chicago.

Skottstatistiken var 42–19 till Blackhawks och då förstår ni att det framför allt var en spelare som stod i fokus - Islanders målvakt Peter Mannino som räddade 40 skott.

– Det kändes bra direkt. Chicago är ett otroligt offensivt lag. Jag ville få bort nerverna så mycket som möjligt och förbli fokuserad. När du får mycket skott på dig hjälper det, speciellt om du inte släpper in dem direkt, sa Peter Mannino.

Chicagos back Niklas Hjalmarsson spelade i 9.49 minuter och avlossade ett av de 42 skotten på mål.

Förre Anaheim-spelaren Travis Moen var tillbaka i Honda Center – nu med sitt nya lag San Jose Sharks.

Arrangörerna välkomnade honom med en highlightvideo från hans karriär i Ducks och publiken hyllade sin förre favorit.

Travis Moen tystade dock publiken genom att göra matchens enda mål.

En styrning av Moen i slutet av den andra perioden gav San Jose 1–0 och sedan höll målvakten Jevgenij Nabokov tätt och höll nollan för sjätte gången denna säsong.

– Det är härligt att komma tillbaka hit och vinna. Det var kul, sa Travis Moen.

San Joses back Douglas Murray spelade i totalt 16.44 minuter och hade två skott på mål i den sista perioden.