Det var slött och tämligen ointressant i två perioder.

Sedan hände allt i den tredje: fyra mål, masslagsmål och svenska hjältar.

4–1 (1–0, 0–0, 3–1) skrevs slutsiffrorna till.

Mikael Samuelsson gratuleras av Ryan Kesler.

Vi kan det där med svenska hjältar först. Mikael Samuelsson var den främste.

Den 32-årige högerforwarden satte först 1–0 i den första perioden efter att ha tagit vara på en retur från Rangers målvakt Henrik Lundqvist.

Det var Samuelssons sjunde mål den nya klubben. Men det skulle komma mer.

Ledningen på 1–0 höll sig nämligen till en tredje perioden då Rangers Christopher Higgins kvitterade tre sekunder efter att ett numerärt överläge tog slut.

Men Canucks replikerade bara drygt två minuter senare när Ryan Kesler hittade Rick Rypien med ett underbar öppnande passning genom hela anfallszonen. Rypiens vassa avslut upp i nättaket var Lundqvist chanslös på.

Samuelsson tvåmålsskytt

Sedan var det dags för Mikael Samuelsson igen. Säsongens åttonde fullträff kom i power play där han tog vara på ännu en retur från Henrik Lundqvist och satte pucken mellan dennes benskydd och i mål. Samuelsson blev vald till matchens andra stjärna efter Ryan Kesler (tre assist).

Henrik Sedin avslutade sedan målskyttet med att sätta 4–1 i tom bur – hans sjunde mål för säsongen.

Förutom målexplosionen inträffade flera intensiva händelser i den tredje perioden.

Ett slagsmål där tio Rangersspelare och sju Canucksspelare var inblandade. Det resulterade i totalt fem 10-minutersutvisningar plus en tvåa på Ryan Kesler som inledde allt genom ett misstänkt spearingförsök på Rangers slovakiske stjärna Marian Gaborik.

– Han (Gaborik) crosscheckade mig så jag gav honom en liten stöt och helt plötsligt var det sex killar på mig. Det enda jag såg var högerkrokar och uppercuts, sa Ryan Kesler till Vancouver Sun.

Henrik Sedin – utmärkt i matchen – befarades vara skadad. Henrik fick ett slagskott på sin högra fot och lämnade haltande avbytarbåset för ett några minuter, men kom tillbaka. Många fans i GM Place hann befara att svensken drabbats av en liknade skada som fått tvillingbrorsan Daniel att tvingats vila i en månad – ett benfraktur i foten. Henrik röntgades efter matchen för att säkerställa att det inte handlar om en allvarlig skada.

Sedin osäker

– Det borde vara okej, men man vet aldrig med det här laget, sa Henrik Sedin till Vancouver Sun och syftade på det hårt skadedrabbade laget där sju spelare saknas.

Canucks har faktiskt, trots problemen, tagit sex segrar på de senaste åtta matcherna. Nu väntar en ”roadtrip” på fem matcher med Minnesota som första anhalt.

För Rangers är det tvärtom. Efter den lysande säsongstarten – sju segrar på den åtta första matcherna – har laget nu istället sex förluster på de sju senaste.

Noterbart: detta var Henrik Lundqvist första match mellan stolparna i GM Place – OS-arenan om drygt tre månader. Invigningen sker om exakt 100 dagar.