Två poäng av ”Lill-Magic” – i brutal stortorsk

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-28

Här är nattens svenskkoll

Robert Nilsson gjorde två poäng – men vad hjälpte det. Hans Edmonton förlorade med 10-2 (!) i nattens drabbning.

Robert “Lill-Magic” Nilsson gjorde 1+1 för Edmonton.

Men svensken vill helst glömma nattens hemmamatch.

Buffalo vann nämligen – med 10-2!

Douglas Murray kastade handskarna och gick upp mot Chris Stewart i en fajt i natt.

Buffalos högerforward Drew Stafford stod för ett hattrick - hans första i NHL-karriären när han satte 1-0 (efter tio sekunder!), 8-1 och 9-1.

Robert Nilsson mål kom strax efter att hattricket fullbordats och innebar alltså 9-2. Dessförinnan hade Nilsson även assisterat fram Eric Cole till 4-1-reduceringen i den andra perioden.

Det tvåsiffriga slutresultatet fastställde Tim Connolly - i numerärt underläge - med 1.15 kvar av matchen.

Edmonton har tidigare under säsongen förlorat mot Chicago med 9-2 - en tangering av tidernas största hemmaförlust. Men nu fick de 16 839 i Rexall Place uppleva ett ännu värre nederlag och en mindre smickrade notering i rekordböckerna.

Det blev två svenska passningspoäng när Ottawa förlorade hemma mot New Jersey med 4-1.

Daniel Alfredsson assisterade till Senators enda mål - av Alexandre Picard - som innebar kvittering till 1-1 drygt halvvägs in i den andra perioden.

Men bara drygt tre minuter senare var Devils-backen Johnny Oduya med i förspelet till Jamie Langenbrunners 2-1-mål. Kaptenen Langenbrunner ökade sedan på till 3-1 i början av den tredje perioden och veteranen Brendan Shanahan fastställde slutresultatet till 4-1.

Detta var New Jerseys sjätte raka seger medan Ottawa efter fyra raka matcher med poäng nu blev nollade.

New Jerseys målvakt Scott Clemmensen noterades för 20:e segern - ett osannolikt facit eftersom han när säsongen startade var tredjemålvakt i organisationen. Men efter att förstekeepern Martin Brodeur skadats kallades Clemmensen upp till laget. Sedan konkurrerade han även ut Kevin Weekes och tog över rollen som förstemålvakt.

- Mitt bästa resultat inför denna säsong var tre segrar. Det här känns bra, men varför stanna vid 20? Det finns mer att hämta och du tar en match i taget. Förhoppningsvis kan 20 bli 21 och sedan 22, 23 och så vidare, sa Scott Clemmensen.

Kim Johnsson bidrog med en assist när hans Minnesota krossade Toronto på hemmais med 6-1. Johnsson var med i förspelet till Pierre-Marc Bouchard 5-1 i slutet av den andra perioden. Bouchard blev också vald till matchens bäste spelare efter att ha gjort två mål och passat fram till ytterligare ett.

Toronto ställde 22-årige Justin Pogge i målet (blott andra NHL-matchen) men han fick inte mycket hjälp av backarna - vilket också coachen Ron Wilson var snabb med att påpeka.

- Vi har en massa killar som måste visa mycket mer stolthet i deras defensiva spel. Du måste kämpa hårdare när du har en ung kille som står i målet, sa Wilson.

Svenske backen Jonas Frögren klarade sig dock undan med godkänt betyg. Rookien Frögren spelade i 17.24 och fick faktiskt med sig maximala +1 i plus/minus-statistiken.

Michael Nylander gjorde mål, men Washington föll ändå efter sudden death borta mot Boston (se separat artikel).

Samuel Påhlsson (speltid 16.21) noterades för två assist när, normalt sett målsnåla, Anaheim öste på och vann mot Phoenix med 7-3 på deras hemmaarena i Arizona.

Joakim Lindström (speltid 16.20) i Coyotes hade också en passningspoäng. Mikael Tellqvist stod i båset och fick se lagkompisen Ilja Bryzgalov släppa in sju mål på 37 skott.

Dallas, utan petade Fabian Brunnström, vann hemma mot Atlanta med 2-0. (se separat artikel).

San Joses back Douglas Murray hamnade i slagsmål med Colorados Chris Stewart i början av den andra perioden. Båda fick fem minuter på utvisningsbänken.

Suveräna Sharks tog säsongens 35:e seger efter att enkelt utmanövrerat Avalanche med 3-0. Målvakten Jevgenij Nabokov höll nollan för tredje gången denna säsong och - hör och häpna - för 43:e gången under NHL-karriären.

Colorados back Daniel Tjärnqvist spelade i 13.31 minuter och klarade sig undan med 0 i plus/minus-statistiken. Douglas Murray spelade i 15.17 minuter och hade tre skott på mål.

Henrik Lundqvist vilade, men New York Rangers fick ändå med sig en seger hemma mot Carolina. Matchen slutade 3-2 och Markus Näslund noterades för två assist (se separat artikel).

Detroit föll borta mot Columbus efter att Rick Nash gjort hattrick - det avgörande 3-2 i sudden death. Henrik Zetterberg fick lämna matchen med ryggproblem (se separat artikel).

Florida fortsätter jakten på en slutspelsplats. I natt kom en ny seger när Philadelphia knäcktes på hemmais med 3-2. Avgörandet kom i den andra perioden när Michael Frolik efter 7.43 gjorde 2-1 och David Booth satte 3-1 fyra minuter senare.

Tampa Bay slog Montreal hemma med 5-3 efter att ha vänt 1-2 till 4-2 i den andra perioden. Lightnings, som inledde säsongen uruselt, har nu faktiskt sex segrar på det åtta senaste matcherna.

Hemmamålvakten Mike Smith blev vald till matchens bäste spelare efter att ha räddat 32 av de 35 Montreal-skotten.