Backveteranens 110:e och 111:e fullträff i power play

Svenskarna i Detroit dominerade igen.

Samtliga tre mål kom från blågula klubbor.

Men det räckte inte - Red Wings föll mot Phoenix Coyotes med 6-3.

Nicklas Lidström gjorde två mål när Detroit föll.

Mikael Samuelsson gav Detroit ledningen efter halva den första perioden med ett lurigt skott från vänstra tekningscirkel. Pucken hittade in vid målvakten Ilja Bryzgalovs högra stolpe och innebar Samuelssons tolfte mål för säsongen.

Phoenix kvitterade dock och tog i den andra perioden även ledningen två gånger om.

Backveteranen Nicklas Lidström kvitterade till 2-2 och 3-3 - båda gångerna med en Phoenix-spelare på utvisningsbänken.

”Lidas” har nu gjort 111 power play-mål i NHL-karriären vilket ger honom en delad åttonde plats (med Brian Leetch) bland samtliga backar. Bäst är Ray Bourque som under sin karriär gjorde 173 mål i numerärt överläge.

Men de tre svenskmålen räckte inte för Detroit.

I den sista perioden var hemmalaget Phoenix för starkt.

Tre raka mål - de två sista av ryssen Enver Lisin gav Coyotes en meriterande seger mot fjolårets Stanley Cup-mästare. Phoenix tog i och med nattens två poäng steget upp på andra plats i Pacific division - två poäng före Anaheim men 20 poäng efter suveränen San Jose.

- Vi bjöd på för mycket. Vi gav bort tre mål och det kan man inte göra, sa Detroits coach Mike Babcock.

Niklas Kronwall noterades för en assist (till Samuelssons 1-0) medan Tomas Holmström, Henrik Zetterberg och Andreas Lilja gick poänglösa.

Phoenix Joakim Lindström hade också en assist - till Ed Jovanovskis avgörande 4-3 två minuter in i den sista perioden.

Vancouver var ytterst nära att ta en imponerande seger borta mot NHL:s bästa lag San Jose, men Sharks kvitterade till 1-1 med endast 40 sekunder kvar att spela - målskytt Devin Setoguchi.

Och drygt tre minuter in i sudden death avgjorde skyttekungen Patrick Marleau (hans 25:e för säsongen) då Daniel Sedin satt på utvisningsbänken för hakning.

Mats Sundin hade tre skott på mål (av Canucks totala 14 - säsongens lägsta notering) under de 17.22 minuter han var på isen. Daniel och Henrik Sedin assisterade fram till Taylor Pyatts 1-0 i den första perioden.

Veteranen Claude Lemieux gjorde comeback i nattens match när han lirade i San Joses fjärdekedja (speltid 7.08). Senast den 43-årige forwarden fanns på isen i en NHL-match var 2003.

Kristian Huselius hade en assist när hans Columbus föll på bortais mot Edmonton. ”Husse” passade till Marc Methots 2-2 i mitten av den andra perioden.

Blue Jackets tog också ledningen med 3-2 i mittenperioden men Oilers kom tillbaka och vände matchen med två sena mål.

Övriga tre svenskar - Fredrik Modin och Christian Bäckman i Columbus samt Robert Nilsson i Edmonton - hade mindre framträdande roller. Bäckman noterades dock för tre skott på mål under de 10.51 han var på isen.

Målvakten Cam Ward tog sin 100:e seger i NHL när Carolina slog Pittsburgh med 2-1 på hemmais.

Ward räddade 32 skott och blev vald till matchens andra stjärna efter lagkompisen Eric Staal som satte avgörande 2-1 åtta minuter in i den andra perioden.

Carolinas back Niclas Wallin skadades i den andra perioden, lämnade isen och återvände aldrig. Det är okänt hur allvarlig skadan är.

Svenskarna i New York Rangers var i fokus i nattens 4-2-seger mot Anaheim. Både Fredrik Sjöström och Markus Näslund gjorde mål och målvakten Henrik Lundqvist briljerade som vanligt (se separat artikel).

Tobias Enström och Niclas Hävelid har inte haft det lätt i Atlanta denna säsong.

Laget hade inför nattens hemmamatch mot Montreal endast 37 poäng vilket var det tredje lägsta i hela NHL - bara New York Islanders och Ottawa är sämre.

Men 4-2 mot Montreal innebar tredje raka segern och ännu mer luft under vingarna.

Både Enström (21.26) och Hävelid (20.46) spelade över 20 minuter och slutade på 0 i plus/minus-statistiken.

Målmässigt var det dock andra Atlanta-backar som var framgångsrika. Zach Bogosian och Chris Thorburn, båda rookies, gjorde mål för Thrashers.

- Jag är en offensiv back. Jag försöker att hoppa in där det händer saker, sa Zach Bogosian efter sin blott 13:e NHL-match.

Michael Nylander missade matchen (sjuk) och Nicklas Bäckström blev poänglös när Washington förlorade borta mot Ottawa med 3-2.

Senators kapten Daniel Alfredsson spelade drygt 20 minuter och hamnade, trots segern, på -2 i plus/minus-statistiken.

Dany Heatley gjorde två av Ottawas tre mål och blev vald till matchens bäste spelare. Antonine Vermette hade assist till samtliga tre Ottawa-mål.

- De spelade ut oss i första och tredje perioden, sa Capitals målvakt Jose Theodore.

Los Angeles bröt en fyra matcher lång förlustsvit i natt. Det blev seger på bortais mot Minnesota med 5-2 efter att bland annat förre SSK-spelaren Anze Kopitar gjort säsongens tolfte mål.

Wild-backen Kim Johnsson spelade i 21.11 och hade ett skott på mål.