Ottawas kapten Daniel Alfredsson var tillbaka i laget redan i natt - trots käkfrakturen han ådrog sig i tisdags.

”Alfie” spelade i heltäckande visir och noterades för en assist i bortamötet mot Montreal.

Men det hjälpte inte - Senators föll med 5-3 mot ett inspirerat hemmalag.

Daniel Alfredsson.

Prognosen var egentligen att svensken skulle vara borta i minst en vecka efter att ha träffats av en puck i matchen mot Colorado.

- De förklarade vad som kan hända om jag får en smäll till, men då är det upp till mig. Det tar fyra veckor innan frakturen har läkt ordentligt och då har det ingen betydelse om jag väntar en vecka eller tio dagar… den kommer inte att vara läkt ändå. Och jag kan hantera smärtan, sa Daniel Alfredsson till AP.

Alexej Kovalev blev Montreals matchhjälte genom att göra ett mål och passa fram till ytterligare två.

Det något ovanliga skedde i natt: ingen svensk i Detroit noterades för poäng.

Till råga på allt förlorade Red Wings bortamatchen mot Minnesota med klara 5-2.

Wilds tvåmålsskytt Owen Nolan blev vald till matchens bäste spelare tätt följd av målvakten Niklas Bäckström som räddade 35 av Detroits 37 skott.

16 av dem kom svenska klubbor: Mikael Samuelsson (sju), Henrik Zetterberg (tre), Nicklas Lidström (två), Niklas Kronwall (två), Johan Franzén (ett) och Andreas Lilja (ett).

Av dem var det endast Lilja noterades för en positiv siffra i plus/minus-statistiken: + ett.

I Minnesota hade Kim Johnsson mest speltid av utespelarna: 24.32 minuter.

Kristian Huselius gjorde ett av Columbus tröstmål när laget föll hemma i Nationwide Arena med 5-2 mot Anaheim.

”Husses” mål innebar reducering till 4-2 i inledningen av den tredje perioden, men närmare än så kom alltså inte Blue Jackets som inför nattens drabbning hade tagit poäng i de sju senaste matcherna.

Backen Christian Bäckman hade -2 i statistiken under de blott 11.25 minuterna han spelade.

Allt om Mats Sundins hysteriska återkomst till Toronto finns på Per Bjurmans blogg och i separata artiklar.

Dallas fick sig en lektion på hemmaplan. Chicago dominerade från start och kunde enkelt vinna med 3-1 - lagets fjärde triumf av fyra möjliga mot Dallas denna säsong.

- Varje år har du ett lag som du inte kan ta poäng mot. Det är frustrerande. Men det är bara att svälja det och gå vidare, sa Starsbacken Darryl Sydor till AP.

Hemmalagets svenskar då? Nja, sisådär.

Fabian Brunnström hade tre skott på mål varav ett jätteläge med 3.10 kvar av matchen som Chicagos målvakt Nikolaj Khabibulin räddade.

Loui Eriksson sköt bara ett skott på mål under de 18.32 minuter han var på isen medan Joel Lundqvist endast fick spela i drygt åtta minuter. De båda hade också -1 i plus/minus-statistiken medan Niklas Grossman noterades för +/- 0.

Henrik Tallinder var tillbaka efter lång skadefrånvaro och bidrog till Buffalos viktiga 4-2-seger mot NY Rangers (se separat artikel).

San Jose slog nytt klubbrekord när Atlanta besegrades med 3-1. Det var Sharks 26:e hemmaseger för säsongen - en siffra klubben tidigare inte nått upp till.

Jeremy Roenick var tillbaka efter ett tio veckor långt skadeuppehåll och svarade för en assist (hans 700:e i karriären).

- Redan när jag gick på isen i det första bytet kändes det härligt, sa Roenick.

Sharks back Douglas Murray spelade i 18.55 minuter och noterades för 0 i plus/minus-statistiken. Atlantas backduo Niclas Hävelid och Tobias Enström hade båda -1.

Fjolårsfinalisten Pittsburgh jagar vidare mot slutspel. I går kväll kom en viktig seger när Penguins slog Philadelphia Flyers med 5-4 på bortais - deras första bortaseger på nästan sex veckor.

Superstjärnan Sidney Crosby var spelaren bakom segern. Pittsburghs 21-årige kapten stod för två mål och två assist - varav ett var det avgörande 5-4 med bara 2.45 kvar av matchen.

Målvakterna spelade huvudrollen när St. Louis och Nashville möttes. Både Chris Mason och Pekka Rinne höll nollan under ordinarie tid.

I sudden death fick dock hemmakeepern kapitulera efter att Predators-backen Shea Webers skott från slottet hittade in i mål via Masons axel.

St. Louis två svenskar - Alexander Steen och Patrik Berglund - lyckades inte skapa mycket framåt. Steen hade ett skott mot mål i den andra perioden som Rinne räddade.

Olli Jokinen fixade så att Phoenix fortfarande är heta i slutspelsjakten. Finländaren gjorde tre mål när Los Angeles besegrades borta med 6-3 - Jokinens sjätte hattrick i karriären.

- Det är kul att göra mål, men i grunden handlar det om två poäng och att stanna kvar i slutspelsracet. Det var en solid bortamatch från vår sida och vi fick med oss två viktiga poäng, sa Olli Jokinen till AP.

Joakim Lindström hade en assist till Phoenix inledande mål av David Hale och sköt fyra skott på mål.

Mikael Tellqvist stod i båset och fick se Ilja Bryzgalov rädda 30 av Los Angeles 33 skott.

Tjeckt värre, Florida!

Panthers lyckades med det få lag har gjort - nolla topplaget Boston.

Hemma i BankAtlantic Center var det två tjecker som spelade huvudrollen i 2-0-triumfen:

* Målvakten Tomas Vokoun som stoppade samtliga 41 skott - hans sjätte nolla för säsongen.

* Högerforwarden Radek Dvorak som gjorde matchens båda mål - båda i den tredje perioden.

Bostons Per-Johan Axelsson spelade i 15.15 minuter och hade två av de 41 skotten mot Vokoun.

New York Islanders skrällde och vann hemma mot New Jersey med 4-0. Målvakten Yann Danis slog personligt rekord med 40 räddningar och höll nollan för första gången på över tre år.

- Jag har varit när ett par gånger tidigare under säsongen. Jag ville bara få en vinst, men med cirka 30 sekunder kvar började jag tänka mer på att hålla nollan, sa Danis.

Backen Johnny Oduya spelade mest av samtliga Devils-spelare (24.34) minuter och sköt ett av de 40 skotten mot Yann Danis.

Calgary straffade Edmonton när laget vann det kanadensiska prestigemötet på bortais med 3-2.

Todd Bertuzzi var den ende av de sex straffskyttarna som lyckades sätta en puck i nät. Robert Nilsson var en av tre Oilers-spelare som misslyckades.

Men det såg länge ut som om hemmalaget skulle knipa segern. Calgarys 2-2-kvittering (Matthew Lombardi) kom med endast 1.05 kvar av matchen.