Publicerad 2015-04-25

Wild-keepern Dubnyk stoppade St. Louis

Minnesota Wild är en match från att slå ut St. Louis Blues.

Skillnaden lagen emellan är främst målvakterna.

I natt – när Wild vann med 4–1 – räddade Devan Dubnyk 36 skott samtidigt som hans kollega Jake Allen i Blues-kassen såg minst sagt skakig ut.

– Det är små marginaler i playoff, säger Blues svenske stjärna Alexander Steen.

St. Louis, stärkta av storsegern senast i Minnesota, inledde klart piggast. Efter halva första perioden hade laget 7–0 i skott och 1–0 i mål. Målskytt var Vladimir Tarasenko – hans sjätte (!) i serien – genialiskt framspelat av Alexander Steen.

Men där tog det roliga slut för hemmalaget.

För efter 11.06 kvitterade backen Marco Scandella. I en soloraid sköt han Wilds första skott på mål från dålig vinkel.

Men pucken gick in – mest på grund av Blues-keepern Jake Allens fladdriga plockhandske. En präktig målvaktstavla med andra ord.

Trots 12–3 i skott var ställningen 1–1 efter period ett.

I den andra tog Minnesota över och på 86 sekunder gjorde Nino Niederraiter 2–1 och lagkaptenen Mikko Koivu 3–1.

Vezina-nominerad

I tredje forcerade Blues, vann skotten med 19–3, men lyckades inte överlista Dubnyk fler gånger.

Den kanadensiske målvakten blev nyligen en av tre nominerade till Vezina Trophy, priset till NHL:s bäste målvakt (Montreals Carey Price och Nashvilles Pekka Rinne övriga två), och han visade verkligen varför.

Dubnyk räddade allt och med fem minuter kvar kontrade Charlie Coyle i stället in 4–1 för Minnesota. Framför allt Alexander Steen hade ett par riktigt vassa lägen där Dubnyk gjorde makalösa parader.

– Han fick upp benskyddet lite i desperation på ett av lägena. Men vi spelade bra i första och tredje perioden. I den andra kom vi ifrån det lite och det fick vi betala för, säger Steen till Fox.

”Vi är glada för honom”

Minnesotas coach Mike Yeo var nöjd på presskonferensen efteråt.

– När vår målvakt spelar som han gjorde i kväll ger han laget en chans. Vi är glada för honom. Han hade det tufft i förra matchen, men studsade tillbaka på ett mycket bra sätt, säger Yeo.

Ställningen är nu 3–2 till Wild och laget kan avgöra serien på hemmais natten mot måndag svensk tid.

– Det är små marginaler i playoff. Vi har en dag på oss att samla oss och sedan försöka ta serien tillbaka hit till St. Louis, säger Alexander Steen.