Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2009-12-22

Henke räddade Rangers igen – tredje raka segern

Het, hetare, Henke.

Här är Sveriges hetaste ishockeyspelare just nu: Henrik Lundqvist.

I natt hade han åter en hjälteroll när New York Rangers slog Carolina med 3-1 (0-0, 1-1, 2-0).

– Han spelar så härligtt, sa lagkamraten Brandon Dubinsky.

NY Rangers är i ett stim. Tre raka bortasegrar har det blivit den senaste veckan – mot rivalen NY Islanders, Philadelphia Flyers och i natt mot NHL:s sämsta lag Carolina Hurricanes.

Denna svit har uppkommit mycket - och mest - tack vare en spelare: målvakten Henrik Lundqvist.

I natt stoppade “Henke” 32 skott mot Carolina. Och kommentatorerna i amerikansk tv kunde inte sluta ösa beröm över den svenske målvakten.

– Makalös... briljant... otrolig… en stjärna… fantastiskt…

Så lät det under ESPN360:s bevakning av matchen - och då var det ändå Hurricanes lokal-tv som sände matchen.

Ett betyg som måste få förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson att le brett så här dryga månaden innan OS-turneringen i Vancouver startar.

Gaboriks 25:e mål

Rangers (läs: Lundqvist) höll undan i den första perioden trots en tung hemmapress.

Och efter en chockstart – för Rangers del – i den andra perioden slog NHL:s vassaste målskytt Marian Gaborik till igen. Slovaken satte sitt 25:e mål för säsongen när han kvitterade till 1–1 bara 28 sekunder efter att hemmalaget tagit ledningen.

Sedan var Gaborik med och assisterade till Brandon Dubinskys 2–1 tidigt i den tredje perioden.

– Jag hade en chans att skjuta den och jag tog den på backhanden. Jag vet inte ens vad jag tänkte på, men tur för mig så gick den in, sa Dubinsky om det som skulle visa sig bli det avgörande målet.

”Lundqvist spelar härligt”

Trots en halvhyfsad press från Carolina på slutet lyckades Lundqvist och Rangers hålla undan. Marc Staal satte 3–1 i tom bur med 33 sekunder kvar vilket fick “Henke” att lyfta upp armarna i en segergest.

Viktiga två poäng för Rangers som varit mycket upp och ned den senaste månaden.

– Vi försöker bara skapa självförtroende och vara så konsekventa som vi kan vara. När du hittar en väg att vinna hockeymatcher känner du dig bättre. Vi måste fortsätta att spela enkelt, sa Rangers coach John Tortorella till AP.