Modin bakom segern

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-14

Startade målskyttet för Columbus

Fredrik Modin inledde målskyttet när Columbus besegrade New York Islanders på hemmais med 3-1.

Modins mål, hans sjätte för säsongen, kom i power play fyra minuter in i den andra perioden.

Men det var inget vackert mål för NHL:s statistiskt sett sämsta power play-lag. Pucken styrdes in via svenskens ben förbi en chanslös Joey McDonald i Islanders mål.

Lagkompisarna i Blue Jackets - Kristian Huselius (18.45) och Christian Bäckman (14.02) - fick båda en hel del speltid, men ingen av dem noterades för några poäng.

Svensklaget Vancouver fick stryk med klara 3-0 borta mot Edmonton.

Det sista målet för Oilers gjordes av Robert Nilsson i inledningen av den tredje perioden - Nilssons fjärde fullträff för säsongen.

Trots att Canucks sköt totalt 26 skott (Daniel Sedin tre, Alexander Edler två och Mattias Öhlund ett) lyckades de inte få hål på storspelande Dwayne Roloson i hemmakassen.

Det var veteranen Rolosons första nolla på två säsonger. Under de elva NHL-åren har han dock hållit tätt 23 gånger.

Bostons superform håller i sig. I natt kom lagets 21:a segern när Atlanta besegrades med 4-2 hemma i TD Banknorth Garden.

Tobias Enström assisterade till Marty Reasoners tröstmål till 4-2 med 2.20 kvar av matchen. Johan Hedberg i Thrashersmålet räddade 25 skott, men kunde inte stoppa ett av NHL:s just nu starkaste lag. Niclas Hävelid, liksom Enström, spelade i drygt 22 minuter av matchen.

Atlanta kallade efter matchen laget till ett krismöte. Formen är minst sagt svag just nu - nattens förlust var redan säsongen 16:e.

- Vi försöker komma på varför saker inte fungerar, sa forwarden Jason Williams.

I Boston hade Per-Johan Axelsson 17.06 minuter på isen.

Målvakterna Henrik Lundqvist och Erik Ersberg blev båda valda till matchens bästa spelare när NY Rangers (3-2 mot Carolina) respektive Los Angeles Kings (3-1 mot Minnesota) vann sina hemmamatcher i natt (se separata artiklar).

Michael Nylander hittade äntligen målet och Nicklas Bäckström blev skadad när Washington slog Montreal borta med 2-1 (se separat artikel).

Kaptenen Daniel Alfredsson satte avslutande 2-0 i tom bur när Ottawa vann hemma mot Tampa Bay.

Målvakten Martin Gerber räddade 24 skott och höll nollan för första gången denna säsong. Gerber har fått vara andremålvakt bakom Alex Auld sedan i oktober och nu tog han vara på chansen.

- Jag försöker använda istiden jag får och försöka ge mig själv chansen att komma tillbaka dit, sa 33-årige Gerber.

Efteråt snackades det mycket om Tampa Bays stjärna Martin St. Louis som fick ett otäckt skärsår i pannan när han träffades av linjedomaren Derek Arnells skridsko. Såret syddes med åtta stygn och St. Louis ska ha klarat sig utan allvarligare skador.

Och i Phoenix var det stor svenskfest när Detroit besegrade hemmalaget med 5-4 efter straffar. Fyra av målen kom från svenska klubbor (se separat artikel).

De fyra svenskarna i Dallas blev mållösa borta mot Nashville.

Hemmalaget vann med klara 3-0 efter två mål i den avslutande perioden. Dan Ellis höll nollan för Predators efter att ha räddat 27 skott.

Fabian Brunnström spelade drygt 16 minuter och var inne på två av baklängesmålen. Niklas Grossman spelade i 17.29, Loui Eriksson en sekund kortare och nykomlingen Tom Wandell fick 8.42 i istid.

Det börjar bli tjatigt, men Thomas Vanek är i en osannolik målform denna säsong. I natt gjorde österrikaren två nya mål när hans Buffalo vann mot New Jersey på bortaplan med 4-2.

Vaneks mål, hans 23:e och 24:e för säsongen, innebar inledande 1-0 och avslutande 4-2.

Det första betydde också Buffalo Sabres 10000:e mål i klubbens historia.

Med 24 fullträffar är Vanek förstås säsongens främste målskytt i NHL.

- Han gör ett bra jobb i avslutningarna, sa Buffalos coach Lindy Ruff om sin stjärna.

Ja, det är väl det minsta man kan säga…

Sabres back Henrik Tallinder spelade ett starkt försvarsspel i drygt 24 minuter av matchen. Devils dito Johnny Oduya kom upp i 18.50 i speltid.

Inga svenskar på isen när Philadelphia slog Pittsburgh hemma med 6-3.

Men matchens lirare var ändå en nordbo: Flyers finländske back Kimmo Timonen som noterades för nytt poängrekord i karriären. Timonen hade assist till fyra av hemmalagets mål.

Mike Knuble gjorde två av Flyers-målen och är nu uppe i totalt 200 fullträffar i sin NHL-karriär.

Philadelphia har tagit 27 av 32 möjliga poäng på de senaste 16 matcherna och laget är nu tvåa i Atlantic Division efter NY Rangers.

- Det bästa med de senaste matcherna är att vi spelar som ett lag. Alla jobbar hårt, sa Kimmo Timonen.

NHL:s bästa lag fortsätter att imponera. San Jose tog i natt säsongens 24:e seger när St. Louis Blues till slut knäcktes med 5-4.

För det satt hårt inne. Blues ledde efter två minuters spel av den andra perioden med 3-1. På två av målen noterades Alexander Steen för passningspoäng.

Men sedan kom Sharks i gång och till slut avgjorde Patrick Marleu med sitt 5-4 mål drygt fem minuter före slutet.

Övriga två svenskar - Patrik Berglund i St. Louis och Douglas Murray i San Jose - blev poänglösa.