Publicerad 2014-10-18

Poängfest för svenskkedjan: ”Det är enkelt att spela med dem”

Vilken blågul show!

Detroits svenskkedja hade lekstuga i hockeymekkat Toronto i natt.

Henrik Zetterberg (0+4), Johan Franzén (2+0) och Gustav Nyquist (1+1) låg bakom 4–1-segern.

– Det är två renodlade målskyttar, så det är enkelt att spela med dem, säger passningsgeniet ”Zäta” om sina kedjekompisar.

Henrik Zetterbergs poängproduktion har haltat under säsongens tre första matcher. En enda assist var facit inför mötet med Toronto Maple Leafs.

Men i den kanadensiska  hockeymetropolen lossnade det. Ordentligt.

”Zäta” låg bakom samtliga fyra Detroit-mål.

Och tre av passningarna var ren hockeykonst:

1–0 exakt tio minuter in i den första perioden. Zetterberg åkte runt målet, kom ned i högra rinkhörnet och med en stenhård passning hamnade pucken rakt på Johan Franzéns klubblad.

2–0 efter 5.42 av den andra perioden. Zetterberg kom åt en förlupen puck i anfallszon och var plötsligt fri med målvakten James Reimer. Men i stället för att skjuta fortsatte han förbi Reimer och la en läcker backhandpassning bakom ryggen. Där dök Franzén upp och kunde lyfta in pucken i ett övergivet mål.

3–0 efter 18.16 av den andra perioden. Återigen nere i högra rinkhörnet hittade ”Zäta” med en kvick passning framstörtande Gustav Nyquist mitt i slottet. Nyquist tog emot pucken med skridskon och la in pucken under James Reimer – svenskens fjärde mål på fyra matcher.

”Skönt att studsa tillbaka”

Till råga på allt fick Henrik Zetterberg en assistpoäng till Detroits 4–1-mål. Men där var det framför allt Gustav Nyquist som stod för mästerverket. Efter att ha fått pucken från ”Zäta” slog Nyquist en genomskärare till Justin Abdelkader framför målet och amerikanen kunde enkelt styra in pucken.

– Det var skönt att studsa tillbaka här i kväll och få med sig två viktiga poäng. Det var en tuff match i onsdags (2–3 mot Boston) där jag inte gjorde mycket. Pucken studsade vår väg och det var några 50-50-puckar som helt enkelt hamnade på min klubba, förklarade Henrik Zetterberg enligt nhl.com.

”En speciell spelare”

Torontos lagkapten Dion Phaneuf var imponerad av sin kaptenskollega i Detroit.

– Zetterberg är en speciell spelare. Han har producerat i många år. De åkte runt i offensiv zon på ett mycket bra sätt och skyddade pucken, sa Phaneuf.

Totalt alltså åtta poäng av svenskkedjan där Zetterberg utnämndes till matchens första stjärna. Franzén och Nyquist blev valda till de övriga två stjärnorna.

– Det är två renodlade målskyttar, så det är enkelt att spela med dem. De lyckas alltid hitta öppna ytor och båda jobbar verkligen hårt för att skapa chanser för dem själva, säger ”Zäta”.

Smolk i glädjebägaren var att Johan Franzén tvingades utgå med en okänd skada i nedre delen av kroppen och spelade inte alls i den tredje perioden.

Lagen möts igen i kväll – denna gång i Joe Louis Arena i Detroit.

Här kan du se höjdpunkterna från matchen (extern länk)

Det var svenskar som låg bakom segern även när Vancouver slog Edmonton med 2–0. Båda bröderna Sedin fick assistpoäng på Radim Vrbatas 1–0-mål i andra perioden och med 15 sekunder kvar av mathcen satte Daniel 2–0 i tom kasse, assisterad av brorsan.

Filip Forsbergs poängsvit håller i sig. I natt svarade han för en assist när Nashville vann mot Winnipeg med 2–0.

Därmed har 20-årige Forsberg gjort poäng i samtliga fyra inledande matcher och har totalt fem poäng (1+4).

Tippade bottenlaget Calgary har överraskat i inledningen av säsongen. Inför matchen i Columbus hade laget två raka bortaskalper – mot Nashville och Chicago.

Och det var nära igen. Trots ett 0–3-underläge efter två perioder var Flames ytterst nära att kvittera i slutminuten, men hemmamålvakten Sergei Bobrovsky (29 räddningar) såg till att slutsiffrorna skrevs till 3–2.

Mikael Backlund fick en assist till Mason Raymonds 1–3-reducering.

Jhonas Enroth svarade för en magnifik insats i Buffalos hemmamatch mot Florida. 34 räddningar blev det och bara ett insläppt mål (Sean Bergenheim).

Men det hjälpte inte eftersom Panthers veterankeeper Roberto Luongo också briljerade och höll nollan – hans 67:e i NHL-karriären – efter att ha räddat 26 skott.