Svenskkollen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-19

Washington tog ytterligare en hemmaseger - den 13:e på 15 matcher i Verizon Center denna säsong.

Och Nicklas Bäckström var åter med i poängprotokollet när han assisterade Viktor Kozlov till matchens första mål 16.14 in i period ett. Den 21-årige Bäckström har nu gjort 34 poäng (10+24) och toppar svenskarnas poängliga med det.

Ryske rookiemålvakten Simeon Varlamov gjorde sin andra start i NHL och svarade för 29 räddningar inför ögonen på bland andra pappa Alex.

– Jag försöker att inte tänka på det, men det är härligt att hans dröm har blivit verklighet… hans dröm att se mig spela i NHL. Det var förstås min dröm också. Han är förmodligen världens lyckligaste man nu, sa 20-årige Simeon Varlamov till AP.

Målrikt värre när Per-Johan Axelssons Boston knäckte Toronto på hemmais.

“Pebben” själv noterades för två assist när Bruins vann med 8-5 efter framför allt en målexplosion i den andra perioden som slutade 4-4. David Krejci stod för NHL-karriärens första hattrick när han satte 2-0, 4-1 och 6-4.

Samtliga fyra målvakter (Tim Thomas och Manny Fernandez i Boston samt Vesa Toskala och Curtis Joseph i Toronto) fick speltid eftersom målen trillade in så frekvent.

Men det var endast Fernandez som kunde lämna isen nöjd. Han stod för 13 räddningar och noll insläppta mål under de 20 minuter han spelade.

- Fernandez kom in och stod för avgörandet i matchen, erkände Torontos coach Ron Wilson.

Johan Franzén gjorde Detroits första mål av när laget förnedrade seriesuveränen San Jose. Detroit vann med 6-0 och matchens störste lirare var ryssen Pavel Datsuyk som gjorde två mål och spelade fram till lika många (se separat artikel).

NHL:s poängkung Jevgenij Malkin hade lekstuga i Atlanta. Pittsburgh-forwarden gjorde två mål och två assist när Penguins slog Thrashers med klara 6-3.

Johan Hedberg fick hoppa in i målet halvvägs in i matcher efter att den startande målvakten Ondrej Pavelec släppt in fem mål på 13 skott.

Hedberg höll nollan i matchen - Pittsburghs sjätte mål kom när svensken lämnat målburen vid 3-5 för en sista desperat chansning att nå i kapp.

Då satte Malkin 6-3 i tom kasse. Ryssen har nu 53 poäng (14+39) denna säsong.

- Han spelade en enastående match, sa Pittsburghs coach Michael Therrien om sin ryske superstjärna.

Atlanta-backarna Tobias Enström och Niclas Hävelid spelade båda i över 22 minuter. Enström hade -2 och Hävelid +1 i plus/minus-statistiken.

Det var stor svenskfest i Dallas när hemmalaget slog Columbus med 6-5 efter straffar.

Loui Eriksson svarade för ett hattrick - hans första i NHL (se separat artikel).

Alexej Kovalev gjorde mål för andra matchen i rad. Detta efter att tidigare ha gått mållös i 19 matcher i rad.

I natt hittade den ryske veteranen nätmaskorna när Montreal slog Philadelphia med klara 5-2 hemma i Bell Centre.

Kovalev gjorde andra periodens enda mål som innebar 4-1 till Montreal och samtidigt var det 35-åringens 900:e NHL-poäng i karriären. Han är också kapten i laget nu när Saku Koivu är frånvarande på grund av skada.

Backen Joe Corvo slog till i sudden death och gav Carolina bonuspoängen hemma mot Florida.

Corvo gjorde allt på egen hand i ett fantastiskt individuellt nummer och hans backhandskott satt med bara 43,3 sekunder kvar av förlängningen.

Phoenix vann hemma mot Nashville med 2-1. Joakim Lindström i Coyotes var ende svensk på isen (målvakten Mikael Tellqvist i båset igen).

Lindström spelade i knappt 14 minuter och noterades för +1 i plus/minus-statistiken. Men svensken kunde också ha blivit målskytt. Dock missade han öppet mål, när Nashville tagit ut målvakten, med sex sekunder kvar att spela.

Milan Hejduk blev Colorados hjälte när Tampa Bay besegrades borta med 2-1 efter straffar. Hejduk lyckades, som ende spelare i straffläggningen, överlista storspelande Mike Smith (vald till matchens bäste spelare) i Tampas mål.