Rookien som är hetast av alla NHL-målvakter

Steve Mason överträffar alla förväntningar – i natt kom rookiens sjunde nolla den här säsongen.

Han är rookie.

Han är 20 år.

Och han spelar i ett mindre bra NHL-lag.

Ändå är Steve Mason den hetaste målvakten i Nordamerika.

I natt kom sjunde nollan för säsongen, bäst av alla, när hans Columbus vann hemma mot Daniel Alfredssons Ottawa med 1-0.

Mason räddade 18 skott bland annat ett par riktigt svettiga parader i den tredje perioden. I det läget forcerade Ottawa rejält i samband med tre power play-lägen.

Det är inte bara nollorna som imponerar - Steve Mason är också den NHL-målvakt som har lägsta snittet insläppta mål (1,98). I räddningsprocent ligger han femma (92,8%).

- Det viktigaste för mig är att hjälpa laget nå en slutspelsplats. Det gjorde jag i kväll och det vill jag fortsätta med. Nollor är trevliga personliga noteringar, men det betyder egentligen ingenting i slutändan, sa Steve Mason till AP.

Matchens enda mål styrdes in av Jake Voracek - även han rookie - efter knappt fyra minuters spel av den andra perioden.

Svenskarna?

Fredrik Modin - som var tillbaka efter att ha missat en match på grund av axelskada - spelade i 15.21 minuter och noterades för ett skott på mål. Kristian Huselius spelade i 23.10 och hade två skott på mål.

Ottawas kapten Daniel Alfredsson lirade i 22 minuter och sköt ett skott som… just det, Steve Mason räddade.

Robert Nilsson hade en assist när Edmonton vann hemma mot Minnesota med 3-1.

Nilssons poäng kom när Lubomir Visnovsky satte 3-0 tre minuter in i den andra perioden. Målet kom i power play och punkterade definitivt matchen.

I detta läge fick också Minnesotas målvakt Niklas Bäckström nog (efter tre insläppta på elva skott) och ersattes av Josh Harding.

Men även om Harding höll tätt resten av matchen kunde inte Wild åstadkomma mer än ett tröstmål av James Sheppard i inledningen av den tredje perioden.

Segern var extra skönt för hemmalaget Oilers som i den senaste matchen föll med 2-10 mot Buffalo - klubbens största hemmaförlust någonsin.

Robert Nilsson hade förutom assisten även ett skott på mål under de 15.59 han var på isen.

I Minnesotas spelade backen Kim Johnsson i 19.57 minuter och noterades faktiskt för +1 i plus/minus-statistiken.

Jeff Carter är NHL:s vassaste målskytt. I natt kom fullträff nummer 31 och 32 när hans Philadelphia enkelt slog Tampa Bay på hemmais med 6-1.

Carters 32 mål placerar honom nu före Washingtons Alexander Ovetjkin som har 31.

Båda målen kom i den tredje perioden och innebar 4-1 och avslutande 6-1.

En annan vass målskytt är New Jersey Devils Jamie Langenbrunner.

I natt gjorde han åter två mål - för tredje matchen i rad - när Devils tog åttonde raka segern genom att hemma slå Pittsburgh med 4-3 efter sudden death.

Och vilka viktiga mål Langenbrunner stod för. Först kvitterade han till 3-3 med bara 31 sekunder kvar av den tredje perioden och i förlängningen, efter exakt fyra minuters spel, slog han in avgörande 4-3.

- Jag förtjänar lite tur efter första halvan av säsongen. Det är så spelet fungerar. I bland går puckarna in, i bland gör de det inte, sa Jamie Langenbrunner som nu är uppe på totalt 14 mål denna säsong varav sex stycken alltså kommit under de tre senaste matcherna.

New Jerseys svenske back Johnny Oduya spelade i 22.01 och hade två skott på mål, men noterades också för -1 i plus/minus-statistiken.

Till sist: Calgary slog Nashville hemma med 3-1 utan svenska inslag på isen.

Calgarys målvakt Miikka Kiprusoff tog säsongens 30:e seger - bäst av alla i NHL.

Men det smäller inte lika högt som Steve Masons sju nollor…