Washington föll med 21 sekunder kvar

Mikael Nylander gjorde ett mål och passade fram till ytterligare ett.

Men det hjälpte inte Washington.

Montreal avgjorde med 21 sekunder kvar och vann med 5-4.

Efter två perioder ledde Washington rättvist med 2-1, men en otroligt underhållande tredje period resulterade i att hemmalaget Montreal vände och vann.

Michael Nylanders två poäng kom i denna period.

Först var han med och passade fram Tomas Fleicshman till 3-3-kvitteringen och efter 12.21 kvitterade ”Nyllet” till 4-4.

Målet var inte ett av den svenske klubbvirtuosens snyggaste direkt. Alexander Ovetjkin sköt pucken som först styrdes via Montreal-spelaren Tom Kostopoulos klubba och sedan träffade Nylanders skridsko och gick in i mål.

Trots turmålet lyckades inte Capitals hålla tätt och få med sig en poäng. Med endast 21,1 sekunder kvar gjorde Sergej Kostitsyn 5-4 för Montreal.

- Jag tycker vi förtjänade minst en poäng. Vi spelade riktigt bra och hade chanser, speciellt i den första perioden, men vi gjorde inte mål, sa Alexander Ovetjkin till AP.

Centern Nicklas Bäckström spelade i 21.41 minuter och hade ett skott på mål.

Fyra svenskar fanns på isen när Columbus slog Minnesota på hemmaplan med 4-2.

Men det var ryssen Nikita Filatov som stal showen från alla andra. På fem avlossade skott gjorde den 18-årige rookien hattrick efter att tidigare bara noterats för ett NHL-mål.

Filatov, som under J-VM gjorde åtta mål för bronslaget Ryssland, blev för några dagar sedan uppkallad från juniorligan och spelade i natt sin sjätte NHL-match.

- Det är otroligt. Jag har så många känslor. Ett otroligt ögonblick, sa tonåringen efteråt.

Columbus svenska forwardspar Fredrik Modin (800:e NHL-matchen) och Kristian Huselius sköt totalt sju skott mot mål (fyra respektive tre) utan att noteras för några poäng. Backen Christian Bäckman fick med sig +1 i plus/minus-statistiken.

I Minnesota sköt Kim Johnsson två skott mot mål och spelade näst mest av alla Wild-spelare (23.18 minuter).

Mats Sundins gjorde sitt första mål, men det blev åter en förlust för Vancouver (se Per Bjurmans blogg och separat artikel).

Målvakterna stod i fokus när Phoenix och Dallas möttes.

Både Coyotes Ilja Bryzgalov och Stars Marty Turco höll nollan under ordinarie 60 minuter plus förlängningen på fem minuter.

I straffläggningen var Bryzgalov mest lyckosam och ordnade bonuspoängen till hemmalaget Phoenix.

Avgörande straffen satte rookien Kyle Turris som med en backhand överlistade Marty Turco.

Fyra svenskar fanns på isen: Loui Eriksson, Joel Lundqvist, Niklas Grossman i Dallas och Joakim Lindström i Phoenix.

Mest anmärkningsvärda var att Loui Eriksson sköt åtta skott på mål - men nämnde Bryzgalov var alltså omutbar denna afton.

- Det är NHL, ingenting är enkelt här. Jag bara reagera på spelet och följer spelarna, sa Ilja Bryzgalov till AP.

När Ville Peltonen 12.01 in i den tredje perioden klippte in 7-3 för Florida fick Atlantas målvakt Kari Lehtonen nog och ersattes av Johan Hedberg.

Men även Hedberg fick kapitulera en gång (Nathan Horton målskytt) under matchens sista minuter och till slut vann Panthers med förkrossande 8-4.

Matchen stod faktiskt 3-3 efter två perioder, men Floridas explosiva tredje period gav till slut säsongens största målskörd för hemmalaget.

- Vi måste glömma detta och titta framåt. Det känns illa efter den fina matchen vi gjorde i New Jersey (seger 4-0), sa Kari Lehtonen till AP.

Trots alla baklängesmål klarade sig Thrashers två svenska backar hyfsat. Tobias Enström spelade i 21.11 och hade -1 och Niclas Hävelid lirade i 19.14 och noterades för 0 i plus/minus-statistiken.

Mikael Samuelsson gjorde 1+1 när Detroit knäckte Buffalo med 3-1 (se separat artikel.)

Daniel Tjärnqvist lirade i 13.04 minuter och hade ett skott på mål när hans Colorado vann hemma mot fjolårsfinalisten Pittsburgh med 5-3.

Kräftgången för Penguins fortsätter alltså - nattens förlust var den sjunde på de åtta senaste matcherna.

- Det är tufft. Vi måste kämpa vidare och inte nedslås, sa coachen Michael Terrien.

Henrik Lundqvist höll nollan för andra gången denna veckan när New York Rangers vann borta mot krislaget Ottawa med 2-0 (se separat artikel).

Boston tog en ny klar seger när Carolina slogs tillbaka med 5-1. Bruins leder Eastern Conference överlägset med sina 66 poäng och framstår mer och mer som en kandidat till Stanley Cup-titeln i vår.

Matchhjälte blev David Krejci som gjorde ett mål och passade fram till ytterligare två. Krejci har nu gjort 46 poäng (16 mål, 30 assist) under säsongen men blev ändå inte vald till All Star-matchen den 25 januari.

- Han spelar otroligt bra. Du kan inte ha mer självförtroende än han har nu, sa lagkompisen Michael Ryder som gjorde två mål framspelad av just David Krejci.

Per-Johan Axelsson spelade i 14.57 minuter, hade ett skott på mål och noterades för +1 i plus/minus-statistiken. Carolinas back Niclas Wallin hade 17.17 minuter på isen.

Rookien Jonas Frögren fick tio minuter och tre sekunder på isen när hans Toronto föll borta mot Philadelphia med klara 4-1.

Flyers gick från 1-1 till 4-1 i den tredje perioden. Jeff Carter gjorde två av målen - det sista i tom bur.

Men framför allt var det målvakten Martin Biron som knäckte Toronto med sina 41 räddningar.

- Jag tycker vi spelade ut dem i större delen av matchen. I slutändan var det deras målvakt som var skillnaden, sa Maple Leafs coach Ron Wilson.

New Jersey besegrade Los Angeles med 5-1 på bortaplan.

Backen Johnny Oduya ende svensk på isen. Han spelade 18.58 minuter, hade ett skott på mål och slutade på +1 i plus/minus-statistiken.

Devils andremålvakt Kevin Weekes imponerade och räddade 34 skott och valdes till matchens bäste spelare.

Inga svenskar på isen när Nashville enkelt slog Chicago på hemmaplan med 4-1.

Centern David Legwand blev matchhjälte genom att göra två mål för Predators.