Storformen håller i sig

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-15

Ottawa har fått upp ångan i säsongens elfte timme. I natt kom femte segern på de sex senaste matcherna när Senators slog slutspelsjagande Pittsburgh med 4-3 efter straffar.

Daniel Alfredsson.

Efter två perioder ledde Penguins med 3-1 och såg ut att gå mot en klar seger. Men mål av Nick Foligno och Chris Phillips tog matchen till förlängning och senare straffar.

– Det är ganska imponerande hur vi kan komma tillbaka i den tredje perioden efter att ha spelat tre matcher på kort tid (fyra dagar). Speciellt mot ett lag som är så desperat som Penguins, sa Ottawas kapten Daniel Alfredsson till AP.

”Alfie”, som blev vald till matchens bästa spelare, var först med att sätta en straff.

Men allt avgjordes först i den femte omgången - den tionde straffen - när Mike Comrie via målvakten Marc-Andre Fleurys benskydd fick in pucken i nät.

Loui Eriksson hade tre assist och Niklas Grossman avgjorde i sudden death när Dallas slog Minnesota med 3-2 hemma i American Airlines Center (se separat artikel).

Precis som Ottawa är Atlanta på gång trots att laget inte har något med slutspel att göra.

4-3 borta mot Buffalo efter straffar var Thrashers femte raka seger - något laget inte mäktat med tidigare under säsongen.

Backen Tobias Enström bidrog med två passningspoäng. Först till Slava Kozlovs 1-0-mål i slutet av den första perioden och framför allt till Todd Whites 3-3-kvittering med endast fyra sekunder kvar av den tredje perioden.

Efter en mållös förlängning avgjorde sedan Brett Sterling - nyligen uppkallad från AHL - till Atlantas fördel.

- Jag var lite överraskad. Jag har inte lagt många bra straffar i AHL under de två senaste åren, men coachen gav mig chansen. Jag var tvungen att sätta den i nättaket och jag lyckades, sa Brett Sterling till AP.

New Jersey vann med 3-1 borta mot Montreal och därmed är 36-årige målvakten Martin Brodeur historisk. Detta var hans 551:a seger i NHL och med det är han delad etta med Patrick Roy (se separat artikel).

Erik Ersberg räddade 33 skott under ordinarie tid och såg till att Los Angeles klarade 1-1 borta mot San Jose. I förlängningen blev det ytterligare fem räddningar, men i straffavgörande orkade Ersberg - som blev vald till matchens andra stjärna - inte hålla undan.

Jonathan Cheechoo avgjorde för Sharks del i den sjunde straffomgången som därmed vann på hemmais igen efter två raka förluster.

Pang, pang, pang! På 46 sekunder slog Detroit till, gjorde tre mål och vann borta mot St. Louis med 5-2 (se separat artikel).

Boston slog bottenlaget New York Islanders på hemmais. Men det var inte mycket mer än så.

2-1 blev det till slut efter att Bruins gjort båda sina mål i den första perioden.

Phil Kessel gjorde 1-0 - den 21-årige högerforwardens 30:e mål denna säsong. Lagkompisarna i Boston är imponerade av den unge spelarens framfart.

- Jag tror han kan bli en skyttekung. Han är fortfarande ung. Det är upp till honom hur bra han kan bli, sa Per-Johan Axelsson till AP.

”Pebben” hade inga skott på mål, inga utvisningar och 0 i plus/minus-statistiken under de dryga 14 minuter han var på isen.

Nicklas Bäckström hade 1+1 och Michael Nylander en assist när Washington - efter straffar - slog Carolina med 5-4. Niclas Wallin slog in Carolinas 4-4-mål och fixade en poäng (se separat artikel).

Robert Nilsson gjorde 1-0 till Edmonton, men Oilers föll ändå efter sudden death med 3-2 mot Colorado.

Matchhjälte för Avalanche var John-Michael Liles som 42 sekunder in i förlängningen gjorde 3-2.

Colorados back Daniel Tjärnqvist spelade i drygt 20 minuter och hade ett skott på mål.

Calgarys nyförvärv Olli Jokinen gjorde tre mål och två assist, men inte ens det räckte.

Toronto svarade för en målexplosion och besegrade Flames med 8-6.

En svenskpoäng blev det också när Anton Strålman passade fram till Jason Blakes 2-0-mål i den första perioden.

New York Rangers hade chanser att avgöra mot Philadelphia, men Henrik Lundqvist och kompani föll ändå med 2-4 i Wachovia Center (se separat artikel).

Inga svenskar på isen när Nashville slog Phoenix med 2-0 på bortais. Hjälte förstås målvakten Pekka Rinne som höll nollan för sjunde gången denna säsong (!), men han behövdes bara rädda 18 skott mot ett tamt Phoenix.

J.P Dumont och David Legwand (i tom bur) målskyttar för Predators vars slutspelsdröm i högsta grad lever. Laget är nia i Western Conference bara en poäng efter Dallas på det sista slutspelsplatsen.

Tampa Bay vann derbyt borta mot Florida med 4-3 - trots att det senare laget är mer motiverat i jakten på slutspel.

Matchen avgjordes på straffar när Steven Stamkos satte pucken i mål i den fjärde omgången.