Viktig seger för Kim Johnsson

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-23

Allt om svenskarna i svenskkollen

Minnesota tog en oerhört viktig seger när Edmonton besegrades med 3–0 hemma i Xcel Energy Center.

Backen Kim Johnsson hade en assist och målvakten Niklas Bäckström räddade 31 skott och höll nollan för sjunde gången denna säsong.

Framför allt i inledningen glänste finländaren. Edmonton vann skotten med 15–2 i den första perioden utan att få hål på Bäckström.

Kim Johnsson.

I den andra perioden förändrades matchbilden totalt. Minnesota vann skotten med 23–12 (23 skott i en period är nytt klubbrekord för Wild) och tog också ledningen när Owen Nolan i power play satte pucken i nät.

I den tredje perioden gjorde Nolan även 2–0 (assist Kim Johnsson) innan Stephane Veilleux spikade slutresultatet till 3–0.

Minnesota är fortfarande delad nia (med Anaheim) i den hyperjämna Western Conference, men är nu bara en poäng efter åttan Nashville och tre poäng efter just Edmonton som innehar den sjunde slutspelsplatsen.

– Vi är i ett desperat tillstånd just nu och måste ta alla poäng vi kan. Speciellt viktigt när du spelar mot ett lag som är inom räckhåll, då måste vi se till att minska avståndet, sa Owen Nolan till AP.

Men Minnesotas segerglädje grumlades lite eftersom stjärnan Mikko Koivu knäskadades i den första perioden – hur allvarligt är ännu inte känt.

– Att förlora honom är en stor förlust för vårt lag. Jag väntar på mer nyheter, mer goda nyheter, sa coachen Jacques Lemaire.

Kim Johnsson spelade i 27.12 minuter – mest av alla utespelare i matchen – och hade också två skott på mål i den andra perioden.

Edmontons Robert Nilsson spelade i 14.01 minuter och hade ett skott på mål.

Boston vann det östra toppmötet mot New Jersey Devils med klara 4–1 och ser nu ut att gå mot konferensseger. Bruins toppar tabellen med fem poäng före just Devils.

Matchens lirare var Bostons målvakt Tim Thomas som räddade 41 skott.

– Senaste tiden har vi ödslat mycket energi bara på att tänka på segrar och glömt hur vi ska vinna. Om du spelar tillräckligt bra blir resultatet automatiskt också bra, sa Bostons coach Claude Julien.

De tre svenskarna på isen, Bostons Per-Johan Axelsson och New Jerseys backduo Johnny Oduya och Niclas Hävelid, noterades inte för några poäng.

New York Rangers förlorade hemma mot formstarka Ottawa med 2–1 (se separat artikel och Per Bjurmans blogg).

Chicago med Samuel Påhlsson och Niklas Hjalmarsson lyckades äntligen vinna igen. Efter fem raka matcher utan seger knäcktes Los Angeles med 4–1.

Segerorganisatör var framför allt Patrick Sharp som nu var tillbaka efter att ha missat 16 matcher på grund av en knäskada.

Sharp gjorde två mål (1–0 och 3–1) och blev vald till matchens största stjärna.

– Det var härligt att honom där. Hans första mål var ett vackert skott. Du kan se att vi skapar mer offensivt med honom i laget. Vi behöver honom, sa lagkompisen Martin Havlat som också gjorde två mål i matchen.

Svenskarna? Nja, inga poäng men både Påhlsson och Hjalmarsson spelade 17 minuter och noterades för 0 i plus/minus-statistiken.

Los Angeles Oscar Möller hade knappt 13 minuter på isen och två skott på mål.

Anaheim krossade Phoenix med 6–2 på hemmais i Honda Center i jakten på en slutspelsplats.

Ryan Getzlaf valdes till matchens spelare efter att ha gjort två mål och en assist.

Ducks är delad nia i Western Conference tillsammans med Minnesota en poäng efter Nashville på den åttonde och sista slutspelsplatsen.

– Varje kväll är en playoffmatch för oss och det är skönt att se att vi fattat det. Vi har en enorm match på tisdag mot Nashville så vi måste bara fortsätta att spela som vi gör nu, sa Ryan Getzlaf till AP.

Med tio matcher kvar av säsongen toppar San Jose åter NHL. Nattens 3–1 mot Colorado innebär att Sharks nu har 106 poäng – en mer än Detroit.

Douglas Murray ende svensk på isen. Han spelade i drygt 17 minuter, men hade varken poäng eller skott på mål.

Eastern Conferences tabellfyra Philadelphia vann borta mot femman Pittsburgh med 3–1 och tog ett stort steg mot att få hemmafördel i slutspelet.

Flyers två första mål kom i power play och avslutande 3–1 i tom kasse. Däremellan han Penguins reducera genom Kris Letang assisterad av kaptenen Sidney Crosby – 13:e matchen i rad som Crosby noterades för poäng.