Svenskkollen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-20

Mål, assist – och till slut en seger också.

Kristian Huselius kan vara nöjd med dagsverket efter att tröttkörda Columbus till slut besegrade Toronto - 4-3 efter straffar.

Efter två perioder ledde hemmalaget Toronto i Air Canada Centre med 3-2.

Men bara 1.38 in i den tredje perioden slog Huselius till med säsongens 17:e mål. Svensken slog in Rick Nash fina passning från ”Gretzky-position” bakom målet.

Tidigare hade ”Husse” också assisterat till Nashs 1-1-mål med bara en sekund kvar av den första perioden.

Rick Nash, som blev vald till matchens bäste spelare, avgjorde sedan matchen då han och Jason Williams båda hittade rätt i straffläggningen.

Columbus har haft ett tungt program - detta var den femte matchen på de senaste sju dagarna. För coachen Ken Hitchcock innebar rysaren som till slut gav två poäng att han nådde upp till fantastiska 500:e NHL-segrar under sin tränarkarriär.

Endast tolv coacher har tidigare nått den milstolpen.

- Detta var en av de kvällar när vi inte hade kraft i benen men ändå hittade ett sätt att få med oss två poäng, sa jubilaren till AP.

Övriga två svenskar - backarna Christian Bäckman (Columbus) och Jonas Frögren (Toronto) - noterades, liksom Kristian Huselius, för +1 i plus/minus-statistiken.

Joakim Lindström blev vald till matchens bäste spelare när hans Phoenix vann hemma mot Atlanta med 4-3 efter straffar.

Lindström gjorde Coyotes första mål när han kvitterade till 1-1 halvvägs in i den första perioden - svenskens nionde mål för säsongen.

I Phoenix mål svarade Mikael Tellqvist för 19 räddningar och släppte bara in en (Slava Kozlov) av de åtta straffarna på slutet.

– Telly var overklig i straffläggningen. Du försätter din målvakt i en situation där han måste rädda och han gjorde det hela tiden, sa Shane Doan om lagkompisen Tellqvist.

Daniel Carcillo avgjorde dramat när han satte den 16:e straffen bakom Atlantas målvakt Kari Lehtonen som hade 37 räddningar i matchen.

Inga poäng av svenskarna, men St. Louis lyckades ändå vinna den svåra bortamatchen mot Nashville. Avgörandet kom i sudden death då Keith Tkachuk satte 2-1.

Alexander Steen sköt fyra skott och Patrik Berglund avlossade ett av Blues totala 36 skott mot Predators storspelande målvakt Pekka Rinne.

- Det var lite som en schackmatch. Det var tajt och två målvakter (Rinne och Chris Mason) som stod för fantastiska räddningar, sa Keith Thachuk till AP.

Tvillingarna Sedin gjorde totalt sex poäng när Vancouver vann mot Ottawa på bortais med klara 5-2 (se separat artikel).

Fabian Brunnström gjorde både mål och assist när Dallas slog Edmonton med 4-2 (se separat artikel).

New Jersey vann borta mot Tampa Bay efter straffar (3-2). Matchhjälte blev Zach Parise som kvitterade till 2-2 i inledningen av den tredje perioden och sedan - tillsammans med Patrick Elias - satte en puck i straffavgörandet.

Johnny Oduya sköt fyra skott på mål och spelade i 25.32 minuter - mest av Devils utespelare.

Carolina vann klart med 6-2 borta mot New York Islanders och tog fjärde raka bortasegern i jakten på en slutspelsplats (Hurricanes är nia i Eastern Conference).

Eric Staal valdes till matchens bäste spelare efter att ha gjort två mål i matchen (3-1 och 4-1).

- Om vi spelar den typen av hockey som vi gjorde i kväll… kommer vi att få ett antal segrar och klara oss bra, sa Eric Staal till AP.

Niclas Wallin spelade i 13.09 minuter och noterades för 0 i plus/minus-statistiken.

Kim Johnsson hade en assist men hans Minnesota förlorade hemma mot Calgary med 3-2 efter sudden death.

Svensken passade fram Dan Fritsche till 1-1-kvitteringen tre minuter in i den andra perioden. Målet kom i spel i numerärt underläge.

Adrian Aucoin avgjorde för Calgary 3.50 in i förlängningen med ett dragskott som studsade via hemmabacken Brent Burns och förbi målvakten Niklas Bäckström.

Målvakten Cristobal Huet räddade 31 skott och höll nollan för tredje gången denna säsong när Chicago slog Florida på bortais med 4-0.

Mike Richards hade två mål och tre assist - rekord för hans del i NHL - när Philadelphia vann hemma mot Buffalo med 6-3.

Men det var tajtare än resultatet visar. Efter två perioder stod det 3-3 och Flyers två sista mål kom båda i tom bur under matchens sista minut.

- Han är en otrolig spelare. Han är definitivt vår ledare, sa Braydon Coburn om lagkompisen Mike Richards.

Buffalos back Henrik Tallinder - som varit borta i en månad på grund av en axelskada - är i full träning och beräknas vara tillbaka i laget snart.

Sergej Gonchar gjorde säsongens första mål när Pittsburgh vann hemma mot Montreal med 5-4. Den ryske backen spelade blott sin tredje match för säsongen på grund av en axelskada tidigt i höstas.

Målvakten Erik Ersberg räddade 36 skott, men det hjälpte inte när Los Angeles mötte San Jose på bortaplan.

Western Conferences ledarlag vann med 4-2 och tog därmed säsongens 30:e hemmaseger.

Sharks back Douglas Murray spelade i 16.04 minuter och hade ett skott på mål.