Ovetjkin sänkte Detroit

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-01

Två mål av superryssen – och två assist av ”Bäckis”

Alexander Ovetjkin gjorde två mål och Nicklas Bäckström hade två assist när Washington slog mästaren Detroit hemma med 4-2.

På 76 sekunder i den tredje perioden gjorde den ryske superstjärnan både 3-2 och 4-2.

- Det är en jättestor seger för oss. Det ger oss väldigt mycket självförtroende. De saknade några spelare, men det är mycket viktigt att spela mot ett så erfaret lag och denna match betyder mycket för oss, sa Alexander Ovetjkin till AP.

En av NHL:s absolut bästa spelare slog till igen.

Han spelade tillsammans med Alexander Semin och Sergej Fedorov i en helrysk kedja. Nicklas Bäckström fick ta plats i andrakedjan, men i power play var han inne tillsammans med Ovetjkin. Och det var på returen efter “Bäckis” skott som ryssen slog in 4-2.

- Jag tycker vi gjorde ett bra jobb på deras förstakedja under de två första perioderna, men han är en skarpskytt, sa Detroits kapten Nicklas Lidström om Washingtons MVP-spelare.

I Detroit saknades bland andra Henrik Zetterberg (ryggen) och Tomas Holmström (ljumsken).

Johan Franzén gjorde säsongens 22:a mål när han kvitterade till 2-2 med bara 50 sekunder kvar av den andra perioden.

Capitals Michael Nylander hade en assist till Viktor Kozlovs 1-1. Detroits finländare Ville Leino gjorde karriärens första NHL-mål när han satte 1-0 med en läcker backhand.

Henrik Lundqvist släppte bara in en puck - men det räckte för att New York Rangers skulle förlora andra raka matchen.

Detta för att Bostons målvakt Tuukka Rask höll nollan för första gången under sin korta NHL-karriär (blott fjärde matchen från start).

Den 21-åriga finländaren räddade 35 skott och är den tredje Boston-målvakten som hållit nollan denna säsong. Övriga två: Manny Fernandez (nu skadad) och Tim Thomas.

- Man vill inte misslyckas, för om du misslyckas vet du inte när du får chansen igen, sa Tuukka Rask till AP.

Matchens enda mål gjordes av Marc Savard med endast 23 sekunder kvar av den andra perioden. Savard styrde en hög puck rakt ned och förbi Henrik Lundqvist.

“Henke” - som svarade för 26 räddningar - protesterade mot målet och tyckte det var en hög klubba, men erkände efteråt när han sett reprisen att målet var korrekt.

Markus Näslund spelade i 18.27 minuter och sköt fem skott mot Tuukka Rask. Fredrik Sjöström hade bara 10.12 minuter på isen.

Bostons Per-Johan Axelsson lirade i exakt 15 minuter och avlossade två skott.

Ytterligare en målvakt som glänste var St. Louis Chris Mason.

Han räddade 35 skott och höll nollan för 15:e gången i karriären när Blues vann hemma mot Philadelphia med klara 4-0.

- Jag känner mig ganska bra och killarna gör ett härligt jobb framför mig, sa Chris Mason till AP.

Mason spelade också, tillsammans med Alexander Steen, fram till David Backes 3-0-mål i slutet av den andra perioden.

- Jag titta upp och såg att alla deras killa åkte till båset och bytte. Jag såg Steen åkandes och sköt bara upp pucken. Han gjorde resten, sa Chris Mason.

Slutresultatet fastställde succérookien Patrik Berglund som med säsongens 15:e mål gjorde 4-0 i power play med drygt fyra minuter kvar av matchen.

Phoenix Joakim Lindström avlossade fyra skott mot Buffalos målvakt Ryan Miller.

Men Miller räddade svenskens plus ytterligare 24 skott från hemmalaget och noterades för säsongen fjärde nolla när Sabres vann med 2-0 i Jobing.com Arena.

Lindström fick mycket speltid (20.31 minuter) och samtliga fyra skott kom i den första perioden. Henrik Tallinder saknas fortfarande i Buffalo på grund av en axelskada.

Anton Strålman var tillbaka i Torontos uppställning efter en kortare utflykt till AHL.

Och Strålman noterades för en poäng direkt när Maple Leafs vann hemma mot Pittsburgh med 5-4. Svensken var med i förspelet till Nik Antropovs 2-1 i power play i början av den andra perioden.

Totalt blev det 13.12 minuter på isen, ett skott på mål och noll i plus/minus-statistiken för Strålman.

Jason Blake avgjorde matchen när han satte 5-4 halvvägs in i den tredje perioden. Publiksiffran i Air Canada Centre var 19 570 - den högsta siffran denna säsong.

Dallas Loui Eriksson gjorde i natt sitt 24:e mål när laget vann med 7-3 borta mot Columbus (se separat artikel).

De svenska backarna i Atlanta Niclas Hävelid och Tobias Enström hade fullt upp när de besökte Carolina. Hemmalaget kom i anfallsvåg efter anfallsvåg och vann till slut med 2-0.

Hävelid och Enström var dock inte inne på något av baklängesmålen.

Det hade varit betydligt fler mål om inte Atlantas målvakt Kari Lehtonen storspelat och räddat 38 skott.

Hans kollega på andra sida hade en lugnare kväll. Hurricanes Cam Ward räddade 19 skott och höll nollan för andra gången under de senaste två veckorna.

- Det kan vara tuffa matcher när du bara får 19, 20 skott mot dig. Men jag kände mig skärpt hela kvällen trots att jag inte fick mycket att göra, sa Cam Ward till AP.

Vancouver förlorade ingen - åttonde raka nederlaget - när Minnesota vann i GM Place med 4-3 efter sudden death (se separat artikel).

Teemu Selänne gjorde det matchavgörande målet när Anaheim vann med 4-3 mot Colorado. Det var 90:e (!) gången som den 38-årige finländaren avgjorde en NHL-match.

Målet kom efter fem minuter av den tredje perioden.

- Jag fick till ett ganska bra skott. Men det var inget speciellt, sa ödmjuke Selänne som nu också blev tidernas mesta Anaheim-spelare med 617 matcher i Ducks-tröjan - en mer än Steve Rucchin.

Samuel Påhlsson spelade i 18.07 och sköt två skott på mål. Colorados back Daniel Tjärnqvist spelade i 10.59 och fick trista -2 i plus/minus-statistiken.

Efter fyra raka förluster vände det för Montreal i natt, med nöd och näppe.

För med två minuter kvar låg faktiskt hemmalaget under med 2-3 mot Los Angeles. Christopher Higgins (efter 18.07) och lagkaptenen Saku Koivu (efter 19.37) fixade den sköna vändningen för Montreal.

Jumbolaget New York Islanders har hittat segerreceptet. I natt kom tredje raka vinsten när Florida knäcktes på hemmais med 3-1.

Målvakten Yann Davis räddade 37 skott och var ytterst nära att hålla nollan för första gången denna säsong. Men med 1.27 kvar reducerade Floridas Gregory Campbell och skrev slutresultatet till 3-1.

- Det enda som betyder något för mig är att vinna. Jag bryr mig inte om det är med 3-1, 3-2 eller 3-0, så länge vi bara vinner, sa Yann David till AP.

Till sist: topplaget San Jose förlorade överraskande nattens sista match hemma mot Chicago med 2-4.

Douglas Murray spelade i 14.52 minuter och hade två skott på mål.