Tog 35 skott mot Detroit: Han spelade riktigt bra

Att en svensk är hetast i Joe Louis Arena i Detroit är vi vana vid.

Så även i natt, men ingen i Red Wings.

Matchens stjärna var istället Nashvilles Anders Lindbäck.

Predators målvakt stoppade 35 skott när laget skrällvann med 3-2 (1-0, 1-1, 1-1).

– Han spelade riktigt bra, berömde Detroits kapten Nicklas Lidström.

Lindbäcks rookiesäsong i Nashville och NHL har varit imponerande. I natt fick den förre Brynäs- och Timrå-målvakten chansen från start för åttonde gången.

Och han tog den igen.

Lindbäck blev val till matchens första stjärna efter att ha räddat totalt 35 av 37 skott från Detroitspelarna - varav 15 kom från de svenska inslagen. Henrik Zetterberg (fem) och Nicklas Lidström (tre) var de flitigaste skyttarna bland svenskarna.

Men det var bara Johan Franzén och ryssen Pavel Datsyuk som lyckades överlista Lindbäck.

Datsyuk tryckte in 1-2-pucken i numerärt underläge i den andra perioden och Franzén reducerade till 2-3 18.27 in i den tredje perioden.

Hyllades efteråt

Trots ett intensivt hemmatryck resterande 93 sekunder lyckades skadedrabbade Predators hålla undan och ta fjärde segern på de fem senaste matcherna.

– Vi startade bra och hade en stark första period. Vi gick ut och hade mest puckinnehav, vilket jag har hört är ovanligt här, sa Anders Lindbäck till AP.

22-årige Lindbäck fick mycket beröm efter stormatchen - även från motståndarlägret.

– Han spelade riktigt bra. Dom gjorde det svårt för oss och forcerade oss utanför den farliga zonen men han gjorde ändå några bra räddningar. Han är en stor målvakt och täcker mycket av buren. Det var inte lätt att få några puckar förbi honom i kväll, sa Detroits kapten Nicklas Lidström.

Tyngre gick det för en annan svensk målvakt.

Jonas ”Monstret” Gustavsson släppte in fem mål på 26 skott när Toronto Maple Leafs förlorade borta mot Pittsburgh Penguins med 5-2 (1-0, 3-0, 1-2).

Raset kom i den andra perioden då Penguins gick från 1-0 till 4-0 inom loppet av tre minuter och åtta sekunder. Kaptenen Sidney Crosby gjorde två mål i matchen och toppar NHL:s poängliga med 50 poäng varav 26 mål.

Pittsburgh, NHL-ledande i antal poäng, är har inte förlorat efter ordinarie tid sedan den 10 november - i 13 raka matcher.

– Men det är bara december nu. Det är mycket kvar av säsongen, sa Crosby till AP.

Loui Eriksson gjorde ett mål och slog en målgivande passning, men Dallas föll ändå borta mot regerande mästaren Chicago med 5-3 efter att Patrick Sharp satt sista målet i tom bur.