Henrik Sedins 100:e NHL-mål

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-14

Henrik Sedin.

Två avgörande mål - på 30 sekunder.

Henrik Sedin jublade och jubilerade stort i natt när Vancouver slog Los Angeles med 4-2.

Målen var nämligen också hans 100:e och 101:a i NHL-karriären.

Henrik är den av Sedinbröderna som främst brukar anteckna sig som framspelare till Daniel.

Men i natt var det tvärtom.

Henrik gjorde säsongens 13:e och 14:e mål - och båda var direkt avgörande för matchutgången i fullsatta GM Place:

3-2 efter 8.44 av de tredje perioden. Los Angeles hade precis hämtat upp ett tvåmålsunderläge och kvitterat till 2-2 när Henrik Sedin slog till.

Efter ett fint förspel av Ryan Kesler och Pavol Demitra satte svensken pucken i nät bakom Los Angeles målvakt Jonathan Quick.

4-2 efter 9.14 - alltså bara 30 sekunder efter det första målet. Henrik får pucken från brorsan Daniel och tar sig fram på egen hand och överlistar åter Quick med ett handledsskott. Pucken går mellan målvaktens plockhandske och kropp.

Två mål i en och samma match hör inte till vanligheterna för Henrik Sedin.

– Synd att det bara händer var hundrade match, sa bror Daniel skämtsamt till Vancouver Sun.

– Det var tredje gången, konstaterade Henrik.

Svensken räddade också kvällen för Vancouvers målvakt Roberto Luongo som vid Anze Kopitars 2-2-mål svarade för en riktig tavla.

– Det var skönt för oss att få ett par direkt. Vi vet hur bra Luongo är och att han kommer igen. Så vi visste om vi får ett mål till kommer vi att vinna matchen, sa Henrik Sedin till AP.

Segern var Canucks nionde raka på hemmais och laget är med 79 poäng femma i den jämna Western Conference - åtta poäng till godo på en trio lag (Minnesota, St. Louis, Nashville) som är precis nedanför slutspelsstrecket.

– Vi har bra självförtroende på hemmaplan, sa Henrik Sedin.

Förutom att han blev hjälte och blev vald till matchens bäste spelare var det också ett jubileum för den 28-årige svensken som nu har gjort 101 mål under de drygt sju åren i NHL.

Denna säsong har det blivit 63 poäng (14 mål och 49 assist). Men det var Henrik Sedins första mål sedan den 19 februari då han satte en puck i 5-2-segern mot Ottawa.

I den första perioden var Henrik också med i förspelet till Mats Sundins 2-0-mål i spel fem mot tre. För ”Suddens” del var det åttonde målet sedan comebacken i januari.

Columbus tog ännu en seger i jakten på slutspel - den fjärde raka. I natt besegrades Chicago på bortais med 5-3.

Och Kristian Huselius hittade åter målet. ”Husse” gjorde 2-0-målet drygt elva minuter in i den första perioden - hans 20:e fullträff för säsongen.

Passningen från Jakub Voracek förvaltade svensken på bästa sätt. Ensam med Christobal Huet fintade Huselius ned målvakten på isen och satte med en backhand pucken i nät.

Den förre Ottawa-spelaren Antoine Vermette gjorde två av målen (1-0 och 3-2) och blev vald till matchens bäste spelare.