Wallins Carolina klart för slutspel

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-05

”Alfie” straffskytt för Ottawa – allt om nattens svenskar i svenskkollen

Daniel Sedin i Vancouver stökar och bökar framför Dwayne Roloson i Oilers-kassen. Vancouver föll till slut med 5–3.

Niclas Wallin och Carolina är klart för slutspel efter att i natt ha tagit åttonde raka segern. Laget slog Pittsburgh efter sudden death och matchhjälte blev backen Anton Babchuk som slog in avslutande 3–2-målet 1.11 in i förlängningen.

– Jag försökte bara skjuta förbi killarna framför målet. Och pucken gick in, sa Babchuk till AP.

Carolina har inte lyckats vinna åtta raka sedan säsongen 2005/06. Då slutade allt med att laget fick lyfta Stanley Cup-bucklan.

– Det är härligt att vara tillbaka i slutspelet igen, sa målvakten Cam Ward som räddade 33 skott och blev vald till matchens bäste spelare.

Niclas Wallin spelade i 14.10 minuter och noterades för -1 i plus/minus-statistiken.

Men för New York Rangers ser det tungt ut.

I går kväll kom en ny förlust när laget förlorade borta mot konferensettan Boston med 1–0.

Matchens enda mål gjordes av Blake Wheeler assisterad av Per-Johan Axelsson och Dennis Wideman.

Henrik Lundqvist gjorde en mycket bra match i Rangers mål och räddade 23 skott. Dock överglänste han av kollegan i Bostons kasse, Tim Thomas. Den förre AIK-målvakten räddade 31 skott och höll nollan för femte gången denna säsong.

Thomas skrev strax innan matchen på ett nytt fyraårskontrakt med Boston och han visade verkligen att han är värd det.

Trots förlusten håller Rangers fortfarande den åttonde och sista slutspelsplatsen med tre matcher kvar att spela. Men Florida på nionde plats är bara två poäng efter och har fyra matcher kvar.

– Det är en mycket, mycket viktig tid nu, konstaterade även ”Henke” Lundqvist efter matchen.

Montreal är oerhört nära slutspel efter att ha besegrat Toronto på bortais med klara 6–2.

Alex Kovalev stod för ett mål och tre assist och valdes till matchens första stjärna.

Sjuan Canadiens har nu fem poäng till godo på niondeplacerade Florida och tre till åttan New York Rangers.

Loui Eriksson gjorde två mål och Dallas slog St. Louis med 5–4 efter sudden death. Men trots det missar Dallas slutspel och flera svenskar blir tillgängliga för VM (se separat artikel).

Buffalo hade chansen att ta in två poäng på New York Rangers i jakten på den åttonde och sista slutspelsplatsen i Eastern Conference.

Men Sabres förlorade hemmamatchen mot New Jersey Devils med uddamålet, 3–2.

Dock var det nära att laget kom igen och knep minst en poäng. Efter sju minuter av den andra perioden hade nämligen Devils en 3–0-ledningen och ingenting talade för hemmalaget då.

Men en oerhört stark tredjeperioden, där Buffalo vann skotten med 23–6, gav två reduceringsmål och flera bud på en kvittering. Om inte Devils målvakt Martin Brodeur storspelat hade det också lyckats.

Mikael Tellqvist fick hoppas in i Buffalos mål efter två perioden och fick alltså sex skott på sig och höll nollan.

Coachen Lindy Ruff förklarade bytet med att han ville vila ordinarie målvakten Ryan Miller inför de fyra sista matcherna i grundserien. De fyra ska spelas inom loppet av sex dagar.

Devils back Johnny Oduya spelade i nästan 22 minuter och hade två skott på mål.

Buffalos Henrik Tallinder knappt 18 minuter på isen och fick med sig +1 i plus/minus-statistiken.

Mattias Öhlund, Henrik Sedin och Mats Sundin hade alla varsin assistpoäng men Vancouver föll ändå med 5–3 borta mot Edmonton.

Därmed har Oilers, tre poäng efter åttan Nashville, fortfarande en liten chans att nå slutspel.

Edmontons Robert Nilsson spelade i knappt 16 minuter och hade ett skott på mål.

Anaheim tog tionde segern på de senaste tolv matcherna när laget slog konferensettan San Jose med klara 5–2 i morse.

Det innebär att sjuan Ducks nu har lite marginal nedåt till de jagande lagen.

23-årigen centern Ryan Getzlaf var matchen lirare och stod för fyra assist.

Ende svensken på isen, San Joses back Douglas Murray, spelade i 16.48 minuter och klarade sig undan med 0 i plus/minus-statistiken.

Nashville slog Columbus med 5–4 efter straffar och för båda lagen var poängen viktiga. I och med segern håller Predators undan på den åttonde och sista platsen i Western Conference och samtidigt har Columbus tre poäng ned till niondeplacerade St. Louis.

Varken Kristian Huselius eller Christian Bäckman svarade för några poäng i Blue Jackets. Istället var det kaptenen Rick Nash som med två mål såg till att laget fick med sig en poäng.

Stor hjälte för Nashville blev finländaren Ville Koistinen som var den ende av de sex straffskyttarna som lyckades sätta pucken i nät. Tillsammans med landsmannen, målvakten Pekka Rinne, fixade de bonuspoängen till hemmalaget.

Daniel Alfredsson och Mike Fisher satte varsin straff och såg till att Ottawa besegrade Philadelphia med 5–4 efter just straffar.

”Alfie” hade även en assist till Nick Folignos 1–0-mål halvvägs in i den första perioden.

Los Angeles vann den betydelselösa matchen mot Phoenix hemma med förkrossande 6–1.

Varken LA:s Oscar Möller eller Phoenix Joakim Lindström noterades för några poäng.

Bottenmötet New York Islanders mot Tampa Bay slutade med en hemmaseger för Islanders, 3–1.