Ät dig fri från din allergi
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-08
– här är maten du ska undvika
Ät dig till färre nysningar!
Här är maten du ska passa dig för om du är allergisk.
Nu börjar pollensäsongen komma igång på allvar och det är främst björkpollen som virvlar i luften.
Många pollenallergiker är korsallergiska, björkallergiker tål till exempel oftast inte äpplen. Strukturerna i kärn- och stenfrukter liknar strukturen i björkallergenet. Därför tror kroppen att vissa livsmedel är björkallergena.
– På grund av detta blir allergi ett året runt-problem, säger allergiprofessor Magnus Wickman.
Men lugn. Inte behöver man avstå från somriga jordgubbar eller nyplockade äpplen. Tricket är att koka frukten eller mikra bären i en minut. Då förändras fruktens struktur och går att äta, även för allergiker. Så äppelkaka, kiwimarmelad och plommonsaft går utmärkt.
Allergi förändras
– Testa dig fram om du inte är väldigt allergisk. Allergin kan förändras, efter ett tag kanske du inte längre tål äpplen eller tvärtom, säger Magnus Wickman.
Korsreaktionen för en björkpollenallergiker som äter äpple är ofta klåda och svullnad i munnen. Vid sådana symptom hjälper en antihistamintablett.