Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Martin, Martina

Två grytor

Uppdaterad 2019-11-19 | Publicerad 2010-02-12

Bjud på en gryta på Alla hjärtans dag. Viktklubb bjuder på en spansk köttgryta eller en köttgryta på rödvin och jordärtskockor.

Spansk köttgryta

Tillagningstid 90 minuter

1 portion = 506 kcal

Ingredienser:

Antal portioner: 4

400 gram grytbitar av nöt

4 dl vatten

2 dl vitt matlagningsvin

3 msk olivolja

1 st köttbuljongtärning

3 st lagerblad

5 st svartpepparkorn

3 klyfta vitlök

200 gram morötter i bitar

200 gram tomater i klyftor

1 st paprika i bitar

100 gram gul lök

0.25 tsk kanel

0.25 tsk mald kryddnejlika

bladpersilja

salt

800 gram potatis

Instruktioner:

Lägg grytbitarna tillsammans med vatten i en kastrull. Koka upp köttet. Skumma. Tillsätt matlagningsvin, olivolja, buljongtärning, lagerblad, pepparkorn och vitlöksklyftor. Låt grytan koka i ca 75 minuter. Tillsätt morötter, tomatklyftor, paprika och lök och låt grytan koka i ytterligare 15 minuter. Smaka av med kanel, kryddnejlika och ev salt. Servera grytan med potatis. Strö på finhackad persilja.

Köttgryta på rödvin och jordärtskockor

Tillagningstid 75 minuter

1 portion = 590 kcal

Ingredienser:

Antal portioner: 4

500 gram grytbitar av nöt

100 gram finhackad gul lök

2 klyfta vitlök, pressade

2 msk margarin

salt och peppar

300 gram jordärtskocka i skivor

2 dl matlagningsvin rött

2 msk tomatpuré

2 dl vatten

1 st köttbuljongtärning

2 tsk finrivet citronskal

1 kg potatis

sallad:

100 gram finriven isbergssallad

200 gram honungsmelon i tärningar

100 gram mango i tärningar

Instruktioner:

Skär köttet i små tärningar. Stek kött, lök och vitlök i margarin i en stekpanna, stek lite i taget och lägg över det i en gryta allteftersom. Rör ner jordärtskockor, matlagningsvin, tomatpuré, vatten och buljongtärningar. Låt grytan koka tills köttet är mört, om köttbitarna är riktigt små kan det gå på en timme. Avsluta med att röra ner citronskal. Servera kokt potatis och sallad till.

Följ ämnen i artikeln