Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elise, Lisa

7 bantade klassiker

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-30

Smal och enkel husmanskost

ViktKlubb.se:s matkreatör Kristina Eriksson har kalorikollat sju svenska klassiker och gjort dem smalare.

Resultatet: god, enkel och nyttig mat som passar hela familjen.

– Husmanskost är det väldigt bra mat och kan absolut ätas av den som tänker på vikten. Det är rena råvaror och inte så mycket krångel, säger Kristina Eriksson.

– Vill du göra maten ännu smalare kan du komplettera med sallad, råkost eller blanda i rotfrukter eller grönsaker i till exempel kalopsen, tipsar hon.

Se upp med grädde och smör bara, men nu förtiden finns många magra alternativ som funkar lika bra.

Kaffegrädde funkar lika bra

Många tror att man tappar smak om man byter ut grädden, men det håller inte Kristina med om.

– Det där tycker jag är en vanesak. Efter några gånger med till exempel kaffegrädde kommer du att uppleva vispgrädde som stabbigt och inte speciellt gott. I vissa rätter som till exempel om du steker grönsaker i balsamvinäger blir det bättre med vispgrädde. Men då behövs det å andra sidan inte speciellt mycket, en deciliter till fyra personer är lagom.

En annan fördel med husmanskost är att den är relativt enkel att tillaga.

– Visst, vissa rätter kräver sitt långkok. Men när allt är i grytan sköter det sig självt. Många rätter som strömming eller Sjömansbiff är inte krångligare än något annat, men vansinnigt gott, säger Kristina Eriksson.

Läs mer: