Plura fläskar på mest av tv-kockarna
Uppdaterad 2012-12-27 | Publicerad 2012-11-29
När hungern kickar in på eftermiddagen är det inte långt till en middags-googling.
Där ute i cyberrymden finns recept på det mesta – inte minst från några av våra svenska stjärnkockar.
– Jag tänker inte mycket på fett och såna där saker, säger Plura Jonsson.
Aftonbladet lät magen guida undertecknad ut på internet för att hitta några klassiker bland Tina Nordström, Leif Mannerström, Plura Jonsson samt Per Morbergs verk.
De rätter som klarade hungergallringen var köttbullar, hamburgare med tillbehör, risotto och pannkakor.
Men vem av våra tv-kockar spetsar dessa rätter med mest fett?
Snålas inte med fettet
Josefine Jonasson, legitimerad dietist som bland annat jobbar på Viktklubb.se, tog sig en titt på hopkoken och kunde konstatera att det inte snålas med det goda – när stjärnorna får vifta med kastrullerna i köket.
Först ut i testet är klassikern köttbullar. Här är det Morberg som fläskat på mest med en del skvättar grädde i smeten. Hans portion innehåller hela 46 gram fett.
– Per Morbergs köttbullar innehåller utan konkurrens mest fett och det beror sannolikt på vispgrädden i hans köttbullar. Energimässigt skiljer det sig inte så mycket åt mellan Pers och Leif Mannerströms bullar, säger Josefine Jonasson.
Köttbullar/portion (4 port/recept):
Tinas:
316 kcal
13 g fett
Pluras:
312 kcal
16 g fett
Leifs:
527 kcal
18 g fett
Pers:
574 kcal
46 g fett
Känner man i stället för något amerikanskt är hamburgaren ett hett tips. Och föga förvånande ett fett sådant. Här segrar Plura genom att spetsa sina kreationer med talg.
– Leifs och Pers hamburgare är helt okej så länge det inte är några andra energirika tillbehör inräknade, menar dietisten.
Hamburgare/portion (4 port/recept):
Tinas:
949 Kcal
48 g fett
Pers:
551 kcal
23 g fett
Pluras:
903 kcal
81 g fett
Leifs:
574 kcal
24 g fett
Plura går även segrande ur risotto-dusten, där man kan skönja en viss förkärlek till parmesan. Hans variant innehåller 22 gram fett – men kollegan Tina Nordström får däremot beröm:
– Med bra tillbehör kan Tinas risotto bli en riktigt bra måltid ur energi- och fettinnehållsynpunkt, säger Josefine Jonasson.
Risotto/portion (4 port/recept):
Pluras:
633 kcal
22 g fett
Leifs:
477 kcal
16 g fett
Pers:
573 kcal
7 g fett
Tinas:
378 kcal
10 g fett
Alla älskar ju pannkakor. Men själva smeten diffar inte så mycket när det kommer till kockarnas recept. Däremot är det hur man väljer att pynta kreationerna som spelar roll. Det och Mobergs läskeblask, som han häller i blandningen.
– Per bjuder på bär med lite socker till, medan både Tina och Leif har vispgrädde i eller som tillbehör till sina pannkakor. Det höjer energi- och fettinnehållet en hel del, kommenterar dietisten Jonasson det hela.
Pannkakor/portion (4 port/recept):
Tinas:
508 kcal
52 g fett
Leifs:
787 kcal
35 g fett
Pers:
438 kcal
22 g fett
Pluras:
397 kcal
19 g fett
Duktigast på att laga fet mat blir med andra ord Plura Jonsson, som ligger i topp hälften av gångerna. Fettsnålast är i stället Per Morberg. Han snålar in mest i två av sina recept: risotton och hamburgarna.
När Aftonbladet når Plura tar han utmärkelsen med ro. Han lagar bara med smaken i åtanke:
– Jag tänker i huvud taget inte på det när jag lagar mat. Man gör så att det blir så gott som möjligt, så jag tänker inte mycket på fett och såna där saker. Om jag ska göra en kokbok gör jag mat som jag vill att den ska vara. Men vem vet, det kanske blir en gi-bok i framtiden, säger han.
Pannkakorna har i våra beräkningar stekts i 2 msk smör.
Dietisten har i vår undersökning blivit ombedd att räkna på fetthalten i maträtterna.