Choklad kan motverka bröstcancer
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-05-02
Till alla chokladälskare.
Här kommer en god nyhet.
Enligt ny forskarrapport motverkar rikliga mängder choklad bröstcancer.
Choklad förknippas sällan med något nyttigt. Men trots sin stora sockermängd har chokladätandet nu fått en fördel.
Forskare vid Georgetown University i USA har kommit fram till att rikliga mängder choklad innehåller ämnet procyanidin, som kan förhindra att bröstcancerceller delar på sig, skriver danska nättidningen politiken.dk.
Forskarna utsatte bröstcancerceller för ämnet och såg att en mängd proteiner, som normalt bidrar till cancercellens delning och växt, plötsligt slutade verka och därmed stannade upp utvecklingen av bröstcancer.
Trots upptäckten poängterar forskarna att studien fortfarande är inne i ett tidigt stadium.
– Vi kan ännu inte fastslå om chokladen faktiskt stannar upp spridningen av cancerceller eller om den bara påverkar delar av cellerna, säger Robert B. Dickson, projektledare till magasinet Science Daily.
Alexandra Ramnewall