Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elise, Lisa

Nyttigt – utan att det märks!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-18

Så får du ungarna att äta grönsaker!

Fastnat i köttbullsträsket?

Vägrar barnen sallad?

Viktklubbs dietist Josefine Jonasson hjälper er till sundare vardagsmat.

Det är en utmaning att äta nyttigt varje dag. Speciellt för barnfamiljer. Tiden är knapp och ungar vill helst ha köttbullar, korv och makaroner. Grönsaker brukar vara mindre populärt.

– Grönsaker ger vitaminer, mineraler och fibrer, därför är det bra om barnen äter det ibland, säger dietist Josefine Jonasson.

Säg inget

Ett säkert trick för att få i ungarna mer grönt är att riva ner grönsaker i grytor, gratänger och mos. Utan att säga något. Ett annat är att servera grönsakerna innan maten. En tomat slinker lättare ner när det kurrar i magen än när den ligger bredvid köttbullarna.

Halvfabrikat då, är det okej att äta det?

– Hemlagad mat är så klart bättre. Å andra sidan är köttbullar och makaroner med morötter bättre än snabbmat.

Gör halvfabrikaten bättre genom att lägga till grönsaker, och se till att barnen dricker mjölk till.

– Mjölk ger kalcium och vitaminer och balanserar upp måltiden, säger Josefine.

– Det bästa sättet att få ungarna att gilla grönsaker är att börja i tid, så att det blir en vana.

5 tips! Så får du i barnen mer frukt och grönt

Blanda inte. Servera hellre gurkstavar och cocktailtomater bredvid varandra, än mixat i en sallad.

Skär upp i mindre bitar. Plockmat funkar alltid.

Små barn föredrar ofta små grönsaker. Minimajs framför kolvar, minimorötter framför vanliga och cocktailtomater framför kvisttomater till exempel.

Ge barnen grönsaker innan maten.

Riv och hacka ner i såser, mos och gratänger. Utan att tala om det.

Gör det roligare, låt barnen plocka ihop sin egen sallad! Erbjud flera alternativ, till exempel majs, rostade brödtärningar, gurka, äpple, tomater och några olika sorters sallad. Större barn kan sen hjälpa till att skära sin egen sallad.

Läs mer