Lat-mat för semestern
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-26
5 somriga recept
Om du hellre slappar i hängmattan än stökar i köket, är det här fem recept för dig.
Recept: Kristina Eriksson, Viktklubb.se
Foto: Kristin Lidell
Sej i härlig ansjovissås
Tid: 30 minuter
1 portion = 542 kcal
400 gram styckfryst eller färsk sej
8 st mosade ansjovisfiléer
1 msk ansjovisspad
2.5 dl mellangrädde 27 % fett
1 dl finhackad dill
0.5 dl ströbröd
1 kg potatis
400 gram morot
Skär den något tinade sejen i 2 cm breda skivor. Lägg fisken i en smord ugnsfast form. Blanda ansjovis, ansjovisspad, grädde och dill i en bunke. Häll blandningen över fisken. Strö på ströbröd. Stek fisken i 225 grader i 20-30 minuter. Servera med kokt potatis och morötter.
Räk och gnocchipanna
Tid: 20 minuter
1 portion = 417 kcal
600 gram färska gnocchi
200 gram sockerärter
100 gram purjolök i fina skivor
1 st paprika i stavar
2 klyfta vitlök
2 msk margarin flytande, 80 % fett
1 tsk rosmarin
salt
0.5 dl ströbröd
50 gram babyspenat
400 gram räkor
0.5 dl finhackad bladpersilja
Koka gnocchin i 2 minuter. Skölj den snabbt och lägg den åt sidan. Fräs sockerärter, purjolök, paprika och pressad vitlök i hälften av margarinet. Krydda med rosmarin och salt. Lägg grönsakerna åt sidan. Stek gnocchin i resten av margarinet. Strö på ströbrödet. Avsluta med att röra ner grönsaker, babyspenat och räkor. Strö ev på hackad persilja.
Halloumi och ugnsbakade grönsaker med myntatsatsiki
Tid: 60 minuter
1 portion = 596 kcal
800 gram potatis i halvor eller klyftor
1 msk olivolja
2 st paprika i bitar
250 gram cocktailtomat
2 st rödlök i klyftor
100 gram sockerärter
800 gram blomkål i buketter
salt
250 gram halloumiost
aprikosströssel:
4 st torkade aprikoser i små bitar
1 msk pumpafrön torkade
tsatsiki:
200 gram gurka
2 dl turkisk yoghurt
1 msk finhackad färsk mynta
salt och peppar
Bred ut potatisen (ev färskpotatis) i en långpanna. Ringla över olja och ugnsbaka i ca 45 minuter. Lägg på paprika, tomater, rödlök, sockerärter och blomkål efter halva tiden. Salta. Skär halloumiosten i skivor och lägg dem bredvid grönsakerna när det återstår 10 minuter.
Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Strö på lite salt och låt gurkan ligga i 10 minuter. Krama ur det mesta av vätskan. Blanda gurkan med yoghurt, mynta,salt och peppar. Servera alltsammans med aprikoser och pumpafrön.
Snabb pasta- och parmasallad
Tid: 20 minuter
1 portion = 470 kcal
240 gram pasta
200 gram champinjoner
1 msk margarin flytande, 80 % fett
1 msk timjan
150 gram parmaskinka eller liknande i strimlor
12 st svarta oliver utan kärna
50 gram ruccolasallad
25 gram riven färsk parmesanost
dressing:
2 msk olivolja
2 msk flytande honung
2 msk balsamvinäger
salt
Börja med dressingen. Blanda olja, honung, vinäger och salt i en kopp. Koka pastan. Skölj pastan snabbt i kallt vatten. Häll dressingen över den varma pastan. Skär champinjonerna i halvor eller skivor. Stek svampen i en stekpanna. Krydda med timjan och salt. Blanda ner svamp, skinka, oliver och ruccola i pastan. Smaka av pastasalladen med salt. Servera parmesanost till.
Supersnabba hamburgare
Tid: 15 minuter
1 portion = 421 kcal
400 gram nötfärs 10 % fett
1 msk worchestershiresås
1 st ägg
0.5 tsk salt
peppar
1 msk margarin flytande, 80 % fett
4 st hamburgerbröd
1 st banan skuren i skivor
200 gram ananas i bitar, gärna färsk
4 st salladsblad eller annan sallad
1 dl minifraiche
Blanda färs, worchestershiresås, ägg, salt och peppar i en bunke. Blanda och forma 4 biffar. Stek biffarna i margarin i en stekpanna. Lägg ihop biffarna i hamburgerbröden tillsammans med banan, ananas, sallad och minifraiche.