Färska kryddor är härligt att använda i matlagningen. Här tipsar trädgårdsmästare Bosse Rappne hur du lyckas med din alldeles egen kryddodling på fönsterbänken eller i trädgården. – Det är roligt att odla och inget är så gott som det man odlar själv, säger Bosse Rappne.
Färsk basilika till peston, nyrepad timjan till ugnspotatisen eller hemodlad dragon till bearnaisesåsen. Att odla egna kryddor ger ett riktigt lyft till matlagningen både känslomässigt och smakmässigt. Att kunna plocka bland sina hemodlade kryddor ger en skön tillfredsställelse av att ha skapat något på egen hand och så är det så vansinnigt gott så klart.
– Det är roligt att odla och inget är så gott som det man odlar själv, säger Bo Rappne, trädgårdsmästare på Slottsträdgården Ulriksdal utanför Stockholm.
Allt du behöver är en påse jord och olika frön och något att odla i.
– En påse jord räcker till många krukor. Fröpåsar och sticklingar kan du få av kompisar. Det behöver inte kosta mer än 50 spänn. Du kan odla vad du vill, säger Bo Rappne.
På de allra flesta fröpåsar står det att fröerna ska förgros med alltifrån början av februari till slutet av juni. Men det går faktiskt att så sina egna kryddor året om.
– Så länge som det är varmt nog att det gror. Man kan ha en ledlampa under vintern så kan man odla året runt. Man behöver inte vara självförsörjande på allt eller i alla fall inte första året. Kryddat med stolthet, det är bäst.
Gör odlingen så enkel som möjligt för dig. Använd dig av det du har hemma och börja i liten skala.