Ombonat och mysigt i gamla stallet på Österlen
Publicerad 2019-05-10
På släktgården på Österlen stod ett fallfärdigt gammalt stall. Men Anders Thuresson lät restaurera byggnaden och förvandlade den till ett ombonat hem.
Text: Camilla Isaksson
Tusentals Österlenälskande turister har genom åren kört genom Anders Thuressons gård på väg till Stenshuvud, nationalparken vars böljande kullar och vita strand lockar mängder med besökare varje sommar.
Bland hästhagar, jordbruksmarker och fruktodlingar ligger lilla byn Svinaberga högt beläget ovanför riksväg 9 mellan Kivik och Simrishamn. Här är det omtalade österlenska ljuset ständigt närvarande, och Östersjöns vågor ligger bara några minuter bort. I en vitputsad skånelänga med vackert spröjsade fönster bor Anders med sin ständiga följeslagare hunden Ludde.
Det vackra huset ser inte stort ut från vägen, men från den soliga innergården ser huset helt annorlunda ut med ännu en huskropp i vinkel. På andra sidan av den lilla smala vägen ligger Anders livsprojekt, Svabesholms kungsgård där han driver hotell, café samt restaurangverksamhet.
Svabesholm omnämns som kungsgård så tidigt som i början på 1600-talet och kom i kronans ägo genom freden i Köpenhamn. Gården har en spännande historia och 1968 togs driften över av Anders föräldrar som drev lantbruk på den stora gården i många år.
1996 övertog Anders familj gården och han fortsatte i sina föräldrars fotspår, men efter ett antal år började entreprenören i honom att fundera på hur han kunde utveckla verksamheten. Det var bara längorna som användes till lantbruket och den stora pampiga mangårdsbyggnaden började förfalla. Turisterna blev bara fler på Österlen och Anders bestämde sig för att ge sig in i turistnäringen genom att starta Bed & breakfast. Vid millennieskiftet påbörjades ombyggnationen och 2002 stod de första rummen färdiga för uthyrning. Verksamheten växte och han beslutade sig för att avveckla lantbruket och ägna sig helt åt turismen efter några år.
Anders som hade sin bostad i en av längorna började snegla på en gammal lada lite vid sidan om verksamheten. Den var väldigt förfallen och Anders pappa hade under flera år pratat om att riva den. Men med många egna idéer och med lite hjälp av en arkitekt gjordes nya ritningar, och våren 2014 påbörjades rivningen av de delar av huset som inte gick att bevara. En ny vinkelutbyggnad byggdes ihop med det gamla huset och under arbetets gång påträffades en gammal stensättning. Arkeologer som dokumenterade och undersökte platsen kom fram till att den gamla ladan förmodligen var en del av en fyrlängad gård som hade anor så långt bak som till 1500-talet, men att den förmodligen varit stall de senaste 200 åren.
Byggandet gick snabbt när det väl kommit i gång och påsken 2015 kunde Anders flytta in i sitt nya hem.
Det som tidigare varit ett fallfärdigt stall rymmer nu ett stort rum med kök och vardagsrum öppet upp i nock som gjort för fester och middagar med vänner. I den tillbyggda vinkeln finns kontor, sovrum och badrum.
– Det är ett hus som inbjuder till spontanmiddagar, berättar Anders som är intresserad av mat och vin. Dessutom är det varmt och skönt även om det kan blåsa så det dånar här. Jag har lite skog så jag värmer upp hela huset och gårdens alla verksamheter med flis, och så har jag installerat solceller så vi är även självförsörjande på el.
Inredningen känns varm och inbjudande med väl valda föremål.
– Jag tycker inte om när det blir för plottrigt utan inreder gärna lite klassiskt. Flera av möblerna har funnits på gården så länge jag kan minnas och köksbordet kommer från min farmor och farfar.
Många av nyinköpen kommer från inrednings- och trädgårdsbutiken
Apotekarns som är en av de butiker som numera hyr in sig på gården. Att det blev så beror på att de gamla längorna där djuren fanns tidigare stod tomma. Anders funderade på att starta ett företagshotell för lokala hantverkare som behövde plats. Han renoverade en del av en länga men det blev ingen hantverkare som hyrde in sig där.
I stället hörde en bekant av sig och ville starta en återbruksbutik där och nu är butiken Prylbyrån inne på sin tredje säsong. På senare tid har ytterligare lokaler totalrenoverats och från och med våren 2019 har gården blivit ett ännu större besöksmål. Utvecklingen har gått snabbt och numera sjuder den stora gården av liv.
Förutom Anders egna verksamhet Svabesholms kungsgård med hotell, café och restaurang, finns här en välbesökt visningsträdgård med engelskt tema samt fyra populära butiker.
– Jag vill att varje del av gården ska ha ett syfte, jag ville göra något attraktivt här. Mitt mål är att det ska vara en levande gård dit besökare kan komma året om och inte bara under sommaren och vi är på god väg dit. Det är väldigt duktiga företagare som finns samlade här och alla är bäst på just sin grej så kvalitén är väldigt hög.
Men Anders är ännu inte färdig utan som den sanna entreprenör han är har han planer för de få lokaler som ännu inte används.
– Varför inte ett eget bryggeri, det vore väl något, skrattar han.
27-åriga dottern Caroline som jobbar i verksamheten går i sin pappas fotspår och har idéer hon med.
– Hon tycker att vi ska öppna en bar under en glaskupol i en gammal silo, berättar Anders och ler stort.