Det vänder sig i magen när vuxna dricker mjölk
Nu mjölkas svenskheten ut
Det börjar redan i grundskolan. Efter att maten lassats på tallriken vallfärdar barnen till mjölkstånden. Stora kylar, prydda av Arla-kor med tillhörande spenar, fyller glasen.
Den ska drickas till maten. Oavsett om det är pannkakor eller stroganoff. Som när Stefan Löfven blev bjuden på lyxlunch av krögaren Leif Mannerström och prompt skulle ha mjölk till. För mig är det något sliskigt över att vuxna dricker mjölk.
I Sverige finns det få varor som är lika engagerande som mjölk. Särskilt den svenska.
År 2005 blev det kris när ICA skulle lansera tjeckisk mjölk. Några år tidigare hade Lidl genomgått en liknande storm när de började sälja tysk mjölk.
Dryckens ställning på matbordet är inte en slump. Det är det svenskaste Sverige har.
Vanan att dricka mjölk är inte någon kvarleva från ett förmodernt bondesamhälle. Det etablerades i och med industrialiseringen.
I början på 1900-talet kom nya råd om vitaminers, mineralers och proteiners betydelse för hälsan. Då fick mjölken ett uppsving. Drycken förenades med tankar om välfärdsstaten, nationen, modernitet.
Drycken ansågs kunna göra befolkningen starkare och friskare och skapa en nationell identitet. En symbol för svenskhet. Framförallt var det nyttigast för barnen. Och det var så Mjölkpropagandan startade.
Föreningen delade ut broschyrer och böcker. De anordnade dagar och veckor och till och med mjölklektioner för skolklasser. Drycken blev en folkrörelse som förenade. Den blev en del av folkhemmet.
Men nu har den surnat.
Enligt Jordbruksverket dricker svenskar 60 procent mindre mjölk än för 40 år sedan. Sverige är inte längre ens bland topp tio länder i världen som dricker mest av måltidsdrycken. Dels handlar det om att mjölkdrickande anses vara gammeldags. Sedan wokpannan blev årets julklapp (år 1990) tycker svenskarna att drycken är otrendig.
Det svenskaste vi har har mjölkats bort
En annan förklaring kan vara att det tidigare vurmandet för mjölken som hälsosam fick en viss backlash. Man kom nämligen fram till att för mycket mjölk, för mycket mättat fett, är skadligt för hälsan.
Klimatet kan också vara en delförklaring till varför konsumtionen minskat. Kornas matsmältning, lagring av kogödsel och produktion av foder bidrar till utsläpp av växthusgaser.
Det minskade mjölkdrickandet kan bero på att välfärdsstaten har utarmats under samma period som konsumtionen minskat. De senaste åren har skolor, förskolor och äldreboenden alltmer privatiserats och sålts ut. I jakten på ökad vinst har lyxkost som mjölk fått försvinna.
Det svenskaste vi har har mjölkats bort.
Jaja, för ett icke-laktosintolerant barn är det bra att dricka mjölk. Men för vuxna kan en för hög konsumtion snarare vara skadligt.
Även för omgivningen. För undertecknad vänder det sig i magen när en vuxen person halsar ett glas mjölk.